Büyükçekmece Gölü'ndeki Kirlilige Iliskin Belediye Baskani Akgün'den Açiklama Açiklamasi

'Esas sorun, Büyükçekmece Gölü baraja çevrildikten sonra olusmustur. Akan ve denizden baglantisi çok güçlü debisi olan bu alan artik duragan hale getirilmistir. Duragan olmasi nedeniyle de canlilarin yasamasi için gereken su derinligi burada bulunmamaktadir' 'Deniz ile göl arasindaki akinti, istenilen ve bilimin ortaya koydugu limitlere çikmazsa, buradaki balik ve canli ölümleri devam edecektir'

Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün, Büyükçekmece Gölü'ndeki kirlilige iliskin, "Esas sorun, Büyükçekmece Gölü baraja çevrildikten sonra olusmustur. Akan ve denizden baglantisi çok güçlü debisi olan bu alan artik duragan hale getirilmistir. Duragan olmasi nedeniyle de canlilarin yasamasi için gereken su derinligi burada bulunmamaktadir." dedi.

Akgün, dün medyaya da yansiyan Büyükçekmece Gölü'ndeki kirlilik ve balik ölümlerine iliskin basin mensuplarina yaptigi açiklamada, olayin deniz ile göl arasinda kalan alanda vuku buldugunu ve bir kaç yildir bu olayi takip ettiklerini söyledi.

Olayin, her yil ayni zaman diliminde meydana geldigini aktaran Akgün, "Yani sicakliklarin artmasi, yazin baslangici olan dönemlerde bir haftalik süre içinde balik ölümlerini sikça görmekteyiz." dedi.

Sorunun çözümü için göldeki su seviyesinin arttirilmasi gerektigini belirten Akgün, "Bes yil önce gölde taban taramasi yaptik ve dipten 500 kamyondan fazla balçik çikarttik. En az 500 kamyon daha balçik çikartirsak su seviyesi bir metrenin üstüne çikar. O zaman deniz içindeki canlilarin gölde de yasayabilecegini bilim insanlari bize söyledi. " ifadelerini kullandi.

Gölün su seviyesinin sig olmasindan ötürü balik ve canlilarin yasayamaz hale geldigini düsündüklerini aktaran Akgün, sözlerine söyle devam etti:

"Bu, bütün zamanlar içinde olusmus bir sorundur. Esas sorun, Büyükçekmece Gölü baraja çevrildikten sonra olusmustur. Akan ve denizden baglantisi çok güçlü debisi olan bu alan artik duragan hale getirilmistir. Duragan olmasi nedeniyle de canlilarin yasamasi için gereken su derinligi burada bulunmamaktadir. Insanlar bu durumu, 'Burada fabrikalar var. Zehirli fabrika atiklari birakiliyor.' seklinde yorumluyor. Burada bizim bir fabrikamiz yok. Her tarafimiz villa, ev. Altyapinin hiçbir sorunu yok. Deniz ile göl arasindaki akinti, istenilen ve bilimin ortaya koydugu limitlere çikmazsa, buradaki balik ve canli ölümleri devam edecektir."

Kaynak: AA