Kanada'da Kemikleri Bulunan 751 Çocuk Için Anma Gecesi Düzenlendi

TORONTO – Kanada’nin Saskatchewan eyaletindeki Marieval Yatili Kilise Okuluna ait bölgede 24 Haziran günü ortaya çikarilan ve resmi kayitlarda olmayan mezarlarda kemikleri bulunan 751 çocuk için dün bir anma gecesi düzenlendi.

Kanada'da Kemikleri Bulunan 751 Çocuk Için Anma Gecesi Düzenlendi
Cowessess First Nation Konseyi tarafindan düzenlenen anma gecesi, mezarlarin oldugu bölgeye kurulan yerli çadirinda dua ile basladi.

Yerel saatle 19.30’da baslayan gecede, yerlilerin dua etmek için kutsal kabul ettikleri otlar ve reçinelerin yakilmasi ve dumaninin bölgeye dagitilmasi gerçeklestirildi.

Daha sonra saygi durusuna geçen katilimcilar, yillar önce kaybettikleri çocuklari için sessizce dua etti.

Anma gecesinin dua kismina katilim, Kovid önlemleri nedeniyle 150 kisi ile sinirlandirilirken, diger katilimcilarin sosyal mesafe sartiyla geceyi uzaktan izlemelerine izin verildi.

Gecede, saatler yerel saatle 19.51’i (7.51) gösterdiginde 751 çocuk için 751 günes enerjili isik yakilarak mezarlik bölgesine yerlestirildi.

Anma gecesi yapilan konusmalarin ardindan sona erdi.

- "10 yil önce sincaplar eseleyip çikarmisti"

Cowessess First Nation Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Jonathan Lerat da, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, bölgedeki ilk çocuk kemiklerini 10 yil önce gördüklerini yazdi.

Lerat paylasiminda, "Yaklasik 10 yil önce Cowessess Su Fabrikasinda isten çikmis eve yürüyordum. Simdi yanmis kilisenin karsisindaki itfaiyenin arkasina yürüdüm. Sincaplar tarafindan kazilip çikarilmis bazi kemiklere rastladim. Bir büyügümü çagirdim. 'Çocuk kemikleri' dedi, toplayip törenle gömdü" ifadelerine yer verdi.

Lerat bulduklari kemiklerin, Marieval Yatili Kilise Okulunun arkasindan 10 metre kadar ileride oldugu bilgisini de paylasti.

- Katolik Kilisesine ait iki kilise daha yandi

Öte yandan British Columbia eyaletinde Katolik Kilisesine ait iki tarihi kilise daha çikan yanginda kül oldu.

Kanada Kraliyet Atli Polisi RCMP’den yapilan açiklamada, Similkameen bölgesindeki kiliselerin alevler içinde kaldigi ve her ikisinin de tamamen yikildigi belirtildi.

British Columbia eyaletinde 21 Haziran günü de, 215 çocuk kemiginin bulundugu Kamloops Yatili Kilise Okuluna 200 kilometre uzakliktaki iki ayri tarihi kilise kundaklanarak yakilmisti.

Polis, yanginda sivi yanici kullanildigini ve iki kilisedeki yanginin ayni saatlerde çiktigini belirterek, olayin süpheli oldugunu duyurmustu.

Kaynak: AA