Bakan Kurum Açiklamasi '1 Ocak 2022'De Depozito Sistemine Geçilecek'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Ambalaj Atiklarinin Yönetimi’nin mevzuatinin yenilendigini belirterek, “1 Ocak 2022 itibariyla uygulanmaya baslayacak depozito sistemi ile içecekler öncelikli olmak üzere belirlenecek diger ambalajli ürünler depozito yönetim sistemi kapsamina alinacak” ifadesini kullandi.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, sosyal medya hesabindan Ambalaj Atiklarinin Yönetimi Türkiye’nin geri dönüsüm altyapisinin gelisiminde büyük rol oynadigini aktararak mevzuatin yenilendigini belirtti.

Çevrenin korunmasi ve koruma çalismalarinin gelistirilmesi basta olmak üzere düzenlenen yeni mevzuatin hayirli olmasini diledi.

Bakan Kurum, yeni yönetmelik ile tüm ambalaj atiklarinin Sifir Atik Yönetmeligi hükümleri esas alinarak sifir atik yönetim sistemi dahilinde toplanacagini, geri kazanilabilir nitelikli ambalaj atiklarinin düzenli depolama tesislerine gönderilmeyecegini ifade etti.

Bakan Kurum, Yönetmelik ile ambalaj ve ambalaj atiklarinin yönetiminden sorumlu kisi veya kuruluslarin, bunlarin çevreye zararli olabilecek etkilerinin azaltilmasi için gerekli tedbirleri almakla ve atik yönetiminden kaynaklanan her türlü çevresel zararin giderilmesi konusunda sorumlu olacaklarini vurguladi.

Kurum, ambalajin ve ambalaj atiginin üretiminden tasarimina, pazarlamasindan dagitimina, yeniden kullanima alinmasindan geri kazanimina kadar tüm süreçlerde temiz ürün ve teknolojiler gelistirilerek çevresel risklerin azaltilmasina yönelim önleme faaliyetlerinin uygulanacagini aktardi.

“Içecekler öncelikli olmak üzere ambalajli ürünler depozito yönetim sistemi kapsamina alinacak”

Kurum, paylasiminin devaminda sunlari kaydetti:

“1 Ocak 2022 itibariyla uygulanmaya baslayacak depozito sistemi ile içecekler öncelikli olmak üzere belirlenecek diger ambalajli ürünler depozito yönetim sistemi kapsamina alinacak.”
Kaynak: İHA