AK Parti Genel Baskanvekili Yildirim, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde Konustu Açiklamasi

'Bu proje Türkiye'nin projesi degildir, bölgenin projesidir. 3 kitayi birlestiren dünyanin incisi Istanbul'u emniyete alacak önemli bir projedir' 'Kendi içinde bir fizibilitesi olan, Istanbul güvenligine katki saglayan, hava kirliligini önceleyecek olan, Karadeniz, Akdeniz'deki akislari hizlandiracak, böylece Marmara'daki oksijen azalmasini da ortadan kaldiracak çok önemli bir proje'

AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Kanal Istanbul projesine iliskin, "Bu proje, Türkiye'nin projesi degildir, bölgenin projesidir. 3 kitayi birlestiren dünyanin incisi Istanbul'u emniyete alacak önemli bir projedir." dedi.

Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde konusan Binali Yildirim, kanal projesi üzerinden kamuoyunda olumsuz algi olusturmak için firsat kollayanlar oldugunu dile getirdi.

Yildirim, "Biz bunlari biliyoruz. Dünyanin en büyük havalimanini yaparken de ayni itirazlar... Gezi olaylarinda karsi çikanlar, 'Havalimanini yapmayin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yapmayin, bu projelerden vazgeçin' diyerek bize kafa tutmaya çalismislar, pazarlik etmeye çalismislardir." ifadelerini kullandi.

- "Hizmette siyaset olmaz"

Dünyanin en büyük havalimaninin Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginde yapildigini kaydeden Yildirim, söyle devam etti:

"Ama o karsi çikanlar, en önce kullanan onlar oldu. Türkiye'de hep öyle olur. Ama sonunda da en önce onlar gider, kullanirlar. Tabii biz hizmeti herkes için yapiyoruz. Insan için yapiyoruz. Hizmette siyaset olmaz. Bu proje Türkiye'nin projesi degildir, bölgenin projesidir. 3 kitayi birlestiren dünyanin incisi Istanbul'u emniyete alacak önemli bir projedir. 1930 yilinda Istanbul Bogazi'ndan boyu en fazla 120 metre olan, en fazla yilda üç binleri bulan gemiler geçiyordu. Bugün bu sayi 40 binin üzerinde. Gemi boyu 120 metreden 350 metreye kadar çikmis. Tasinan yüklerin yüzde 10'dan fazlasi patlayici, dogalgaz ve petrol. Her biri nükleer bomba. Biz diyoruz ki 'gemilerin Karadeniz'den Akdeniz'e, oradan dünya denizlerine açilmasi için emniyetli bir su yolu yapalim, Istanbul tarih, kültür sehri, Bogaz da Istanbulluya kalsin.' Bogaz'in o güzelliklerini hem denizden hem de karadan hiçbir endise hissetmeden yasasin istiyoruz."

- "Proje hayati öneme sahip"

Projenin hayati öneme sahip oldugunu aktaran Binali Yildirim, "Dünya ticareti artmaya devam ediyor. Bölgemizin 25 trilyon dolarlik ticari hacmi var. 1,5 milyar insan yasiyor. Dolayisiyla bu bölgede gelecek 5 yilda dahi 5 milyar tonluk yük artisi söz konusu." dedi.

- "Marmara'daki oksijen azalmasini ortadan kaldiracak"

Bogaz'in boyutlarini büyütemeyeceklerini de dile getiren Yildirim, "Günlük 2 bini bulan yerel trafigi, 500 bin insan tasinan Bogaz'in içinde bulundugu kaza riskini kamuoyunun takdirine birakiyorum. Sayin Cumhurbaskanim bu proje her yönüyle çok önemli bir projedir. Kendi içinde bir fizibilitesi olan, Istanbul güvenligine katki saglayan, hava kirliligini önceleyecek olan, Karadeniz, Akdeniz'deki akislari hizlandiracak, böylece Marmara'daki oksijen azalmasini da ortadan kaldiracak çok önemli bir proje." degerlendirmesinde bulundu.

Yildirim, projeyi bilim adamlarinin tartistigini ve 200'den fazla bilim adaminin çevre degerlendirme raporu hazirladigini aktardi.

Bütün ihtimallerin, olumsuzluklarin, avantajlarin, Türkiye'ye kazandirilacak firsatlarin degerlendirildigini ve Montrö'ye de aykiri düsmedigini belirten Yildirim, proje ile Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliginde tamamen uluslararasi ticarete açik bir su yolu olacagini, etrafindaki yapilasmasiyla bir yasam, kültür merkezi ve Istanbul'un zenginlik merkezi haline gelecegini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan'in göreve basladiginda '7 tepeli Istanbul'a 7 tane muazzam eser yapalim' seklinde talimati oldugunu aktaran Yildirim, konusmasini söyle tamamladi:

"Onlarin sonuncusunu Kanal Istanbul ile tamamladik. Neydi bunlar, Avrasya dedik yaptik, hizmete aldik, Marmaray dedik yaptik, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete girdi. Istanbul-Ankara hizli treni hizmete girdi. Istanbul-Izmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü yapildi hizmete girdi. Dünyanin en büyük havalimani Istanbul Havalimani hizmete girdi. Ve 7. olarak da Türkiye projesi, bölgenin projesi Kanal Istanbul insallah bugün Nakkas ve Sazlidere arasinda, TEM ile Kuzey Marmara arasindaki 45 kilometrelik otoyolu birlestiren kanal üzerinden geçecek Sazlidere Köprüsüyle 'bismillah' dedik, projeye de baslamis olduk. Türkiye'miz, Istanbul'umuz, milletimiz için hayirli olsun. Su bilinmelidir bu projeyle en az 10 bin kisi is as sahibi olacak. Bu da 40 bin insanin ekmek kapisi demek. Isletmede de aynisi devam edecek."
Kaynak: AA