Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri'ni Kaldirdi

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Milli Güvenlik Devlet Komitesi (Istihbarat Teskilati) bünyesinde faaliyet gösteren Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri'nin kaldirilmasina iliskin kararnameyi imzaladi.

Cumhurbaskanligi Basin Merkezi'nden yapilan açiklamada, Caparov'un, "Kirgizistan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Devlet Komitesi Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri'nin kaldirilmasina iliskin" kararnameyi imzaladigi belirtildi.

Açiklamada, Caparov'un defalarca, "mali, adli ve kolluk kuvvetlerinin faaliyetlerinin ekonomik reformlar çerçevesinde iyilestirilecegini, devletin is dünyasina müdahalesinin azaltilacagini ve girisimciler için elverisli bir ortam yaratilmasi için her türlü çabanin gösterilecegini söyledigi" hatirlatildi.

Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri, ülkede 7 Nisan 2010'da yasanan halk ayaklanmasiyla iktidarin devrilmesinden sonra cumhurbaskani seçilen Almazbek Atambayev tarafindan 14 Aralik 2011'de kurulmustu.

Bu kararla siyasilerin yani sira devlet, kolluk güçleri, adli kurumlar ve devletin payi olan sirketlerdeki kisilerin isledigi yolsuzluk suçlarinin önlenmesi, bastirilmasi, tespit edilmesi ve sorusturulmasi hedeflenmisti.

Önceki Cumhurbaskani Sooronbay Ceenbekov, görevinden istifa etmeden bir gün önce Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri'ni kaldirmis, cumhurbaskanligi yetkilerini elinde bulunduran Caparov, Ceenbekov'un bu kararini iptal etmisti.

Caparov'un iktidarinda Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri tarafindan yolsuzluk suçlamasiyla eski Meclis Baskani Asilbek Ceenbekov, eski Meclis Baskan Yardimcisi Torobay Zulpukarov, eski Basbakan Ömürbek Babanov ve çok sayida memur tutuklanmisti.

Kaynak: AA