Hong Kong'da ABD'nin Yaptirim Listesine Aldigi Güvenlik Sekreteri Lee, Bas Sekreterlige Getirildi

Çin'in Hong Kong Özel Idare Bölgesinde emekliye ayrilan Bas Sekreter Matthew Cheung'in yerine, ABD'nin yaptirim uyguladigi, Güvenlik Sekreterligi görevini yürüten John Lee atandi.

Çin'in resmi haber ajansi Xinhua, Devlet Konseyinin, Hong Kong Bas Yöneticisi Carrie Lam'in tavsiyesiyle, Lee'yi atadigini bildirdi.

Lee'den bosalan güvenlik sekreterligine ise Hong Kong Emniyet Müdürü Chris Tang getirildi.

Yerel hükümetin müstesarligi niteligindeki, bas yöneticiden sonra en yetkili ikinci konuma, ilk kez iç güvenlikten sorumlu bir sekreterin getirilmesi dikkati çekti.

Lee'nin 2019'da suçlularin iadesi yasa tasarisina karsi baslayan hükümet karsiti protesto hareketinin bastirilmasinda ve 2020'de kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasasi'yla demokrasi yanlisi muhaliflere karsi yürütülen sorusturmalardaki rolü nedeniyle ödüllendirildigi yorumlari yapiliyor.

Yeni Bas Sekreter Lee, Bas Yönetici Lam ile ABD'nin, muhalefete yönelik baskilar nedeniyle yaptirim uyguladigi Hong Kong'lu yetkililer arasinda yer almisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren Ulusal Güvenlik Yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran 2020'de oy birligiyle kabul edilen yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar kitlesel eylemlere sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyordu.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, siyasetçiler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilmis, bu kapsamda 100’den fazla muhalif hakkinda sorusturma baslatilmisti.

Kaynak: AA