Avukati Öldüren Saniga Verilen Agirlastirilmis Müebbet Hapis Cezasinin Gerekçesi Yazildi Açiklamasi

'Sanik gerçekten pismanlik göstermemistir. Sogukkanli davranmistir. Maktul 38 yasinda genç bir avukattir. Sanik ile maktulün babasi arasindaki alacak davasi icraya konu edilmistir. Hukuki yollardan borçlu olmadigini ispat etmesi mümkün iken, maktulü babasinin alacagini takip etmesi nedeniyle öldürmesi, akabinde sogukkanli bir sekilde olayin kaza oldugunu israrla savunmasi, eyleminde pisman olmadiginin göstergesidir'

Ümraniye'de avukat Hüseyin Yama'nin silahla vurularak öldürülmesine iliskin sanik Mehmet Sabri Kiliç'a verilen agirlastirilmis müebbet hapis cezasina iliskin gerekçeli karar tamamlandi.

Anadolu 3. Agir Ceza Mahkemesince hazirlanan 18 sayfalik gerekçeli kararda, suç tarihinde avukat Hüseyin Yama'nin fiilen avukat oldugu anlatildi.

Olay günü sanik Mehmet Sabri Kiliç'in, ofiste görüstükleri sirada çekmecede bulunan ruhsatli ve atese hazir haldeki silahini çikararak Hüseyin Yama'nin kafasini hedef alarak ates ettigi ve ölümüne neden oldugu aktarilan gerekçeli kararda, sanik Kiliç'in olayin ardindan sogukkanli bir sekilde disari çikip bir sigara içtigi, Yama'nin öldügünü bilmesine ragmen olaya kaza süsü vermek amaciyla da 112'yi çagirdigi kaydedildi.

Gerekçeli kararda, sanigin olay yerine gelen 112 ekibine Hüseyin Yama'yi gösterdigi, akabinde gelen polis ekibine de emekli basçavus oldugunu, kaza ile maktulü vurdugunu söyleyerek teslim oldugu belirtildi.

Olayin kaza ile meydana gelmedigi belirtilen gerekçeli kararda, sunlar kaydedildi:

"Her ne kadar sanik tüm asamalarda olayin kazaen meydana geldigini, ofisten kalkacaklari sirada silahini çekmeceden çikarip beline koymak üzere ceketiyle üstünü örtüp sarjörünü çikaracagi sirada kazaen patladigini söylemisse de bu savunmasi suçtan kurtulmaya yönelik olup, olayin olus sekline uygun düsmediginden itibar edilmemistir. Sanik 1.70 boyundadir. Maktul ise 1.75 - 1.80 boyundadir. Silahin bulundugu çekmece sanigin oturma pozisyonuna göre dizinin hizasindadir. Maktulün kafasi oturma sekline göre çekmeceden yaklasik 70 santimetre yukaridadir. Mermi maktulün kafatasindan girip çiktiktan sonra hemen maktulün arkasinda bulunan kitapliktaki kitabin ucunu da siyirmistir. Açiya bakildiginda mermi asagidan yukariya dogru bir seyir meydana getirmistir. Sanigin iddia ettigi gibi silahin kazayla patlamasi halinde maktulün oturusuna göre maktule isabeti imkansizdir."

Gerekçeli kararda, sanigin silahi önceden hazirladigi ve çekmeceye koydugu, Hüseyin Yama'yi da habersiz sekilde çok yakin mesafeden ates ederek öldürdügü anlatildi.

- "Sanik emekli hava astsubayidir. Silahin nasil kullanilacagini bilmektedir"

Gerekçeli kararda sanik, silahin kazayla bir el ates aldigini söylese de olay yeri inceleme raporuna göre çekmecede bulunan tabancanin yari kurulu vaziyette oldugu belirtildi.

Hüseyin Yama'nin olay tarihinde sanikla babasina ait kira alacaklarini konusmak üzere ve görevi geregi olay yerinde bulundugu ifade edilen gerekçeli kararda, "Yani eylem görev sirasinda meydana gelmistir. Avukatlik görevi, kamu görevi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle eylemin kamu görevlisine karsi oldugu kabul edilmistir. Sanik emekli hava astsubayidir. Silahin nasil kullanilacagini bilmektedir. Silahini atese hazir halde çekmecede bulundurmustur. Telefonla mesgul olan maktulü, maktulün haberi olmadan ates etmek suretiyle öldürmüstür. Ikinci mermi tabancaya sikismistir. Olay yeri ekibi tarafindan silahtan çikarilmistir. Tüm bu nedenlerle eylem 'görevli memura karsi görevinden dolayi kasten öldürme' olarak kabul edilmistir." denildi.

Sanigin, tüm asamalarda pisman oldugunu söyledigi aktarilan gerekçeli kararda, "Sanik gerçekten pismanlik göstermemistir. Sogukkanli davranmistir. Maktul 38 yasinda genç bir avukattir. Sanik ile maktulün babasi arasindaki alacak davasi icraya konu edilmistir. Hukuki yollardan borçlu olmadigini ispat etmesi mümkün iken, maktulü babasinin alacagini takip etmesi nedeniyle öldürmesi, akabinde sogukkanli bir sekilde olayin kaza oldugunu israrla savunmasi eyleminde pisman olmadiginin göstergesidir." ifadeleri kullanildi.

Gerekçeli kararda, bu nedenle saniga verilen cezada iyi hal indirimi uygulanmadigi vurgulanarak, sanik Mehmet Sabri Kiliç'in "kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi ile cezalandirilmasina hükmedildigi bildirildi.

Kaynak: AA