ABD Adalet Bakanligindan Georgia Eyaletine Tartismali Seçim Yasasi Için Dava

ABD Adalet Bakanligi, Georgia eyaletinde Mart ayinda kabul edilen tartismali seçim yasasinin siyahi seçmenlerin sandiklara erisimini kisitladigi iddiasiyla eyalete dava açacak.

ABD Adalet Bakanligindan Georgia Eyaletine Tartismali Seçim Yasasi Için Dava


ABD’nin Georgia eyaletinde Mart ayinin sonlarinda kabul edilen tartismali seçim yasasi Demokratlarin ve siyahi toplumun tepkisini çekmisti. ABD Adalet Bakanliginin, tartismali seçim yasasinin siyahi seçmenlerin sandiklara erisimini kisitladigi iddiasiyla eyalete dava açacagi duyuruldu. Bassavci Merrick Garland konuya iliskin yaptigi açiklamada, eyalette Cumhuriyetçiler tarafindan kabul edilen seçim yasasi ile siyahi seçmenlerin oy hakkindan mahrum edilmeye çalisildigini ve Federal Oy Haklari Yasasi’nin ihlal edildigini iddia etti. Garland ayrica, bu yilin baslarinda Georgia Valisi Brian Kemp tarafindan imzalanan seçim yasasinin "oy kullanmayi zorlastiran" hükümler içerdigini belirtti.



Georgia’daki Cumhuriyetçiler ve Kemp, seçim yasasi nedeniyle aylardir ABD Baskani Joe Biden ve Demokratlar tarafindan agir bir sekilde elestiriyorlardi. Adalet Bakanliginin davasi, seçim yasasinin kabul edildigi Mart ayindan bu yana Georgia eyaletine karsi açilan diger 7 davadan ayri görülecek.

Öte yandan seçim yasasi, haftalarca süren tartismalarin ardindan kabul edilmis, yasada oy verme sürecinde daha kati sinirlamalara gidilmisti. Yasada posta yoluyla oy kullanmak için yeni seçmen belirleme sartlari, oy pusulalarinin seçim öncesi sandiklara atilmasina sinirlama getirilmesi gibi degisiklerin yer almasi tepki çekmisti.

-IHA-
Kaynak: İHA