AB Zirvesi'nde Macaristan'daki Escinsellikle Ilgili Yasa Tartismalara Neden Oldu

Hollanda Basbakani Rutte'nin Macaristan Basbakani Orban'a 'Neden halen AB'de kaliyorsun' dedigi belirtildi.

Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan'da 18 yasindan küçükleri escinsellige tesvik etmeyi yasaklamak için çikarilan fakat birçok AB üyesinin tepkisiyle karsilasan yasa nedeniyle tartismalar yasandigi bildirildi.

Zirve toplantisinda bulunan üst düzey bir AB yetkilisi, Macaristan'daki yasa üzerine 27 üyenin tamaminin söz aldigi toplantida "derinlemesine ve hatta zaman zaman da duygusal" tartismalar yapildigi bilgisini verdi.

AB yetkilisinin verdigi bilgiye göre, birçok AB lideri yasanin "escinsellerin haklarini etkiledigini" ve AB degerlerinin baltalandigini savundu.

Basina sizan haberlerde de Hollanda Basbakani Mark Rutte ile Macaristan Basbakani Viktor Orban arasindaki konusmalar ile gergin ortama dair diplomatlarin verdigi bilgiler yer aldi.

Toplantiya katilan diplomatlara dayandirilan haberlere göre, Orban'a yasa nedeniyle tepki gösteren Rutte, "Viktor, bunu yapiyorsan neden halen AB'de kaliyorsun?" sorusunu yöneltti.

Rutte, Orban'a AB anlasmalarinda yer alan ve bir ülkenin istedigi zaman Birlikten çekilebilecegini belirten 50'nci maddeyi hatirlatti.

Macaristan Basbakani Orban'in tepkileri dinledikten sonra söz alarak elestirileri yanitladigi, yasanin AB liderlerince yanlis yorumlandigini söyledigi ifade edildi.

Orban, yasayla ilgili elestiriler karsisinda zirve öncesinde yaptigi açiklamada, yasanin escinsellere karsi olmadigini, çocuklar ve aileleri korumayi amaçladigini dile getirmisti.

Macaristan'da Cumhurbaskani Janos Ader'in onayladigi yasayla, okullarda 18 yas altindaki kisilere, escinselligi ve cinsiyet degisikligini tesvik eden içeriklerin gösterimi yasaklanmisti.

Kaynak: AA