Sancaktepe'de Pektus Farkindalik Haftasina Dikkat Çekmek Için 5 Hasta Ameliyat Edildi

21-27 Haziran Pektus Farkindalik Haftasina dikkat çekmek amaciyla Sancaktepe Sehit Profesör Dr. Ilhan Varank Egitim Ve Arastirma Hastanesinde 5 pektus hastasi ameliyat edildi. Ayrica pektus hastaligina farkindalik olusturmak amaciyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Pektus Derneginin renkleri olan turuncu ve mavi renklerler aydinlatildi.

Sancaktepe'de Pektus Farkindalik Haftasina Dikkat Çekmek Için 5 Hasta Ameliyat Edildi
21-27 Haziran Pektus Farkindalik Haftasinda, Pektus Dernegi tarafindan pektus hastaligina dikkat çekmek ve halki bilinçlendirmek amaciyla geçen sene oldugu gibi bu sene de anlamli bir etkinlige imza atildi. Pektus Dernegi tarafindan ulasilan, ihtiyaci olan herhangi bir merkeze ulasamayan bes pektus hastasi, Sancaktepe Sehit Profesör Dr. Ilhan Varank Egitim Ve Arastirma Hastanesinde ameliyat edilerek sagligina kavustu. Ameliyatlardan ardindan, Pektus Dernegi tarafindan düzenlenen toplanti ile hem pektus hastaligi hakkinda uluslararasi çapta farkindalik olusturmak hem de halki pektus hastaligi hakkinda bilgilendirmek amaçlandi.

Ayrica geçtigimiz aksam, pektus hastaligina farkindalik olusturmak amaciyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Pektus Derneginin renkleri olan turuncu ve mavi renklerler aydinlatildi.

Yapilan ameliyatlar hakkinda konusan Pektus Dernegi Baskani Profesör Doktor Mustafa Yüksel, “Pektus Dernegi kurucusu ve halen baskaniyim. Bizim Pektus Farkindalik Haftasi 21 - 27 Haziran’da bütün dünyada kutladigimiz farkindalik haftasi nedeniyle Sancaktepe Sehit Profesör Doktor Ilhan Varank Egitim Arastirma Hastanesi’nde bir günlük bir workshop düzenledik. Bu aktivitede ögleye kadar bes tane, dernek vasitasiyla buldugumuz, ihtiyaci olan herhangi bir merkeze ulasamayan bes pektus hastasini ameliyat ettik. Ameliyatlardan ikinci ameliyati bitirdik. Bundan sonra üç ameliyatimiz daha var. Pektus, gögüs duvari deformitesi demek. 300 dogumda bir adet görülüyor. Içe çökük olursa kunduraci gögsü, disa çikik olursa buna güvercin gögüsü veriyoruz. Kunduraci gögsünde gögüs çöküntüsü, kalpte, akcigerlerde baski olusturdugu için bu çocuklarda aktivite sinirlamasi, kalpte aritme ve bir sekilde bir tansiyon düsüklügü tasikardi gibi septomlara sebep oluyor. O nedenle bunlarin bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Erken yakalanirsa ameliyat disi tedavilerle bunlari düzeltmek mümkün. Eger bulug çagini geçirirse bu çocuklar ameliyatla minimal invaziv yöntemle gögüs kafesi içine takilan bir barla, ihtiyaç olursa iki veya üç barla gögüs kafesi düzeltiliyor. Geçen sene de ayni sekilde bes tane ameliyat yapmistik. Ögleden sonra da bilimsel toplanti yaparak hem diger ülkeleri bilgilendirmek hem de bu aktiviteyle halkta farkindalik olusturma gayretiyle yapiyoruz bu aktiviteleri. Bizim rengimiz turuncu ve mavi. Dün aksam, yilda bir kere Bogaz Köprüsü de turuncu ve mavi renge bir saatligine bürünüyor. Biz de “pektusunuz varsa, tedavi yollari da var” sloganiyla bütün halka, vatandaslarimiza bu hastaliktan korkmamalarini erken taniyla tedaviye bir an önce ulasmalarini öneriyoruz” dedi.

Sancaktepe Sehit Profesör Dr. Ilhan Varank Egitim Ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Aslinda Pektus özellikle ülkemizde çok sik karsilastigimiz ama belki kiyafetlerin altinda gizli oldugu için fark etmedigimiz bir hastalik ve çocukluk yas grubunda kisilerin gelisimini etkileyen, kozmetik anlamda çok hos olmayan bir görüntü oldugu için ruhsal anlamda da çocuklari çok yoran bir hastalik. Bunun aslinda çok kisa süren bir ameliyatla düzeltilebilmesi imkanina kavustu dünya ve ülkemizde de bu isi çok iyi yapan insanlar var. Bunlardan bir tanesi de Profesör Doktor Mustafa Yüksel. Kendisi bu isi dünyada belki de reklam yüzü olan ve bu isi en iyi yapan kisilerden biri. Biz de hastane olarak bu ameliyati oldukça sik yapiyoruz. Hocamizi da buraya davet ettik çünkü Pektus Klinigi’nin de girisimleriyle bu hafta dünyada Pektus farkindalik haftasi olarak kutlaniyor. Biz de bugüne özel bes tane pektus hastasinin ameliyatini hastanemizde yaptik. Ögleden sonra da bilimsel bir toplanti gerçeklesecek. Böyle bir hastaligin tedavisinin mümkün oldugunu aslinda anlatmak adina bu hafta önemli bir organizasyon. Hem aileyi hem çocuklari yoran bu hastaligin aslinda kisa sürede çözümünün oldugunu gösterilmesi ve insanlarin bu konuda bilgilenmesi adina önemli” diye konustu.

Kaynak: İHA