Rusya'da Günlük Vaka Sayisi Ocak'tan Bu Yana Ilk Kez 20 Bini Geçti

Rusya’da korona virüs salgininda son 24 saatte 20 bin 182 yeni vaka tespit edilirken, günlük vaka sayisi geçtigimiz 24 Ocak’tan bu yana ilk kez 20 binin üzerine çikti. Son 24 saatte 568 kisinin virüs nedeniyle hayatini kaybetmesi ile 28 Ocak’tan bu yana görülen en yüksek günlük can kaybi da kayitlara geçti.

Rusya'da Günlük Vaka Sayisi Ocak'tan Bu Yana Ilk Kez 20 Bini Geçti
Rusya’da korona virüs salgininda günlük vaka sayisindaki keskin artis devam ediyor. Günlük vaka sayisinin geçtigimiz 24 Ocak’tan bu yana ilk kez 20 bini geçtigi ülkede, baskent Moskova ve St. Petersburg’da rekor düzeyde can kaybi kaydedildi. Rusya Korona Virüsle Mücadele Merkezi tarafindan yapilan açiklamada, son 24 saatte 20 bin 182 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayisinin 5 milyon 388 bin 695’e ulastigi kaydedildi. Son 24 saatte 568 kisi korona virüs nedeniyle hayatini kaybederken, 28 Ocak’tan bu yana görülen en yüksek günlük can kaybi kayitlara geçti. Son verilerle birlikte salginin baslangicindan bu yana Covid-19 nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi 131 bin 463’e çikti. Hastanelerde tedavi gören Covid-19 hastalarinin sayisi 341 bin 617 olarak açiklanirken, 13 bin 505 kisinin de virüsü yenerek iyilestigi belirtildi.

ÜLKE GENELINDE EN ÇOK VAKA MOSKOVA VE ST. PETERSBURG’DA

Vaka sayilarinda yasanan artis nedeniyle basta Moskova olmak üzere ülkenin hemen hemen tüm bölgelerinde tedbirler arttirilsa da vakalarda düsüs kaydedilemiyor. Ülke genelinde en çok vaka sayisi 8 bin 598 ile Moskova’da kaydedilirken, St. Petersburg da bin 143 vaka ile baskenti takip ediyor. Iki kentteki günlük can kaybi ise sirasiyla 92 ve 99 olarak açiklandi.

Nüfusun ve vaka sayisinin en yogun oldugu Moskova ve St. Petersburg kentlerinde kamu ve hizmet sektörlerinde çalisanlarin en az yüzde 60’inin asilanmasi kurali getirilirken, asilananlar, son 6 ay içinde hastaligi atlatanlar ve son 72 saatte PCR testi negatif çikanlar barkod sistemi ile kafe ve restoranlar gibi sosyal alanlara giris yapabilecek. Ülkede barkod sistemi nedeniyle olusan kafa karisikligini gidermek için açiklama yapan Moskova Belediye Baskani Sergey Sobyanin, barkodu olmayanlarin eczane ve marketlere girebilecegini duyurdu.

RUS UZMANLARDAN ASI UYARISI

Rusya’da vaka sayilarinin artmasi halkta panige yol açarken, Rus saglik uzmanlari tek çözüm önerisinin asi oldugunu vurguladi. Rus Gerontolojik Arastirma ve Klinik Merkezi Direktörü Olga Piragov halka asi olmasi yönünde çagrida bulunurken, yaslilarin da asi yaptirabilecegini fakat korona virüs asilarinin gençler üzerinde daha etkili oldugunu söyledi.



Rusya Insan Sagligi ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Baskani Anna Popova da yaptigi açiklamada, Delta mutasyonunun ülkede yayildigini ve vaka artisina karsi gerekli önlemleri aldiklarini ifade etti.

Rusya’nin, komsu ülkelerinin yani sira Bagimsiz Devletler Toplulugu’nda (BDT) korona virüs test kitlerinde yasanan sorunlara karsi dayanisma içinde oldugunu vurgulayan Popova, “Dünyanin 50 ülkesinde Rospotrebnadzor’a bagli kuruluslar tarafindan üretilen testler 1 buçuk milyondan fazla kullanildi. Bu testlerin 3’te 2’si BDT ülkelerine gönderildi” dedi.

(Erhan Altiparmak /IHA)
Kaynak: İHA