Myanmar'in Askeri Yönetim Lideri General Hlaing, Içislerine Karisan Ülkeleri Elestirdi

Myanmar'da darbeyle iktidari ele geçiren askeri yönetim lideri General Min Aung Hlaing, Myanmar'in içislerine müdahale etmeye çalisan ülkelere elestiride bulundu.

Dün katildigi 9. Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansinin ardindan basina konusan General Hlaing, bazi ülkelerin "demokrasi ve insan haklari" bahanesiyle Myanmar'in içislerine karistigini öne sürdü. Hlaing, Myanmar askeri yönetimine karsi uluslararasi elestirileri reddettigini açikladi, askeri yönetimin tek hedefinin ülkede siyasi istikrari saglamak oldugunu vurguladi.

9. Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansindaki konusmasinda Hlaing, ülkenin eski fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii'nin hükümetini elestirmis ve "Önceki hükümet seçimlerde hile yaparak demokrasiyle alay etti. Bu düzenbazliktan ötürü demokrasi ve liyakati geri getirmek için adim atmak durumunda kaldik." demisti.

- Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yasanmasi ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 877 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkilileri askeri mahkemede yargilanmaya devam ediyor.

Kaynak: AA