CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Kocaeli'de Kanaat Önderleri Ve Muhtarlarla Bulustu Açiklamasi

'Etnik kimlik üzerinden kim siyaset yapiyorsa vatanini sevmiyordur. Kimlik üzerinden siyaset, bütün demokrasilerde yasaktir ama bizde bal gibi yapiliyor. Bu, dogru degil. Inanç siyasetin konusu degildir, burada da hepimizin dikkatli olmasi lazim' '(Son 19 yil) Bu süreçte CHP'nin hiç kusuru yok muydu? Kusuru vardi, öz elestiri yapiyorum. Bizim de eksigimiz, kusurumuz, yanlisimiz vardi. Bunlari düzeltmeye çalisiyorum. Açik ve net sunu ifade edeyim, son 10 yilda en büyük degisimi yasayan parti Cumhuriyet Halk Partisidir, kim ne derse desin. Hiç kimsenin sahip çikmadigi kesimlere sahip çiktik'

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Kocaeli'de Kanaat Önderleri Ve Muhtarlarla Bulustu Açiklamasi
CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Etnik kimlik üzerinden kim siyaset yapiyorsa vatanini sevmiyordur. Kimlik üzerinden siyaset bütün demokrasilerde yasaktir ama bizde bal gibi yapiliyor, bu dogru degil. Inanç siyasetin konusu degildir, burada da hepimizin dikkatli olmasi lazim." dedi.

Darica ilçesindeki bir otelde muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya gelen Kiliçdaroglu, muhtarlara yönelik projelerinden bahsetti.

Kiliçdaroglu, demokrasinin temel taslari oldugunu belirttigi muhtarlara yönelik özel, özgü ve bagimsiz bir kanun olmamasini elestirdi.

Muhtarliklarin bütçesinin olmasi ve muhtarlara bagimsiz bir kisinin yardimci personel olarak verilmesi gerektigine isaret eden Kiliçdaroglu, muhtarlara bütçe saglayacaklarini kaydetti.

Kiliçdaroglu, siyaset kurumunun muhtarlara gereken önemi vermedigini söyleyerek, bir ara muhtarliklarin kaldirilmasi konusunda tartismasi baslatildigini anlatti.

Muhtarlarin sorunlarinin çözümünü içeren bir düzenleme yaptiklarini ve taslak hazirladiklarini aktaran Kiliçdaroglu, bu kanun teklifini TBMM'ye verdiklerini bildirdi.

Kiliçdaroglu, Kocaeli'de yillardir hiçbir sorunun çözülmedigini belirterek, buna iliskin görüslerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Merhum Cumhurbaskani Turgut Özal'in en büyük yatirimlardan birinin Türk Telekom'un kurulmasi oldugunu aktaran Kiliçdaroglu, "Bütün iletisim Avrupa standartlarinin üzerine çikti. Ne oldu? Geldik, Türk Telekom'u 6,5 milyar dolara Hariri ailesine verdik. Törenle verdik, alkislayarak verdik." diye konustu.

Kiliçdaroglu, Hariri ailesinin Türk Telekom'u almak için Türk bankalarindan kullandigi krediyi ödemedigini, bu satisin bütün yükünün Türk bankalarina yüklendigini savunarak, Hariri ailesinin bu süreçte Türk Telekom'un arsa ve binalarini sattigini söyledi.

Hariri ailesinin Türk Telekom'un altyapisini güçlendirmek için herhangi bir yatirim yapmadigini anlatan Kiliçdaroglu, "Niye yapsin ki? Niye masraf etsin? Vurgunu vurmus, almis zaten. Para deyince, bankadan almis. Taksit de ödemiyor. Kar da gitti, binalar da gitti, arsalar da gitti.. Itiraz eden kim? Bu kardesiniz. Kim için itiraz ediyorum? Sizler için bu ülkede yasayan 83 milyon için itiraz ediyorum. Burada bir haksizlik var diyorum." ifadelerini kullandi.

Kocaeli'nin çevre kirliligi konusunda hassas bir bölge oldugunu ve iktidarin çevrenin korunmasina yönelik hiçbir adim atmadigini savunan Kiliçdaroglu, "Müsilaj var malum son günlerde. Niçin çikti? Ergene Nehri simsiyah. Kaynaginda bembeyaz, denize aktigi yerde simsiyah. Yillardir böyle. Denizde oksijen bitti ve müsilaj çikti. Simdi hep beraber niçin böyle oldu diyoruz. Üniversite hocalari yillardir söylüyor, 'Bunu yapmayin, Marmara'yi öldüreceksiniz.' Marmara'nin özelligi ne? Dünyada bir devlete ait tek deniz Marmara, o da bize ait. Biz de onu öldürüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Herkesi kucaklayan bir devlet istiyoruz"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kimin çocuklari issiz? Garibanlarin çocuklari issiz. Zor bela üniversiteyi okutmus, kizi, oglu issiz. Ensesi kalin olanin zaten isi gücü var. Ensesi kalin olan, zaten bir yerden degil, 4-5 yerden maas aliyor. Ensesi kalin olan, zaten adamini bulmus, keyfi yerinde. 10 milyon issiz olur mu? 10 milyon issizimiz var. Su soruyu acaba her vicdan sahibi kendine sordu mu? Neden 10 milyon issiz var bu memlekette? Ayni nüfusa, ayni toprak büyüklügüne sahip Almanya var. Almanya disaridan isçi transfer eder. Biz de issizlerin sorunlarini nasil çözeriz diye düsünmüyoruz bile. Yoksulluk... Bir insan fakir olabilir. Bir insanin fakir olmasinin derdini tasiyacak olan siyasetçilerdir. Bir çocuk bu topraklarda yataga aç giriyorsa devleti yönetenlerin o gece uyumamasi lazim. Neden sosyal devlet diyoruz? Fakirin, fukaralarin yanindaki devlet demektir sosyal devlet. Elinde sopa olan devlet degil, herkesi kucaklayan bir devlet. Böyle bir devlet istiyoruz."

Kiliçdaroglu, ihtiyaç sahiplerine yapilan yardimlarin gizli yapilmasi gerektigini, bu insanlarin teshir edilmemesi gerektigini vurgulayarak, CHP'li belediyelerin bu kapsamda gerçeklestirdigi çalismalardan bahsetti.

Esnafa yönelik destege deginen Kiliçdaroglu, "Esnafi duman ettik, esnaf kalmadi memlekette. 'Yardim edecegiz.' diye agiza bir parmak bal çaliyorlar. 5 kisiye 21 milyar lira para veriyorlar. 5 kisiye, bizim 5'li çete olarak tanimladigimiz, 21 milyar lira para veriyorlar. Milyonlarca esnafa verdikleri para, 10 milyar lira. Bu adalet mi Allah askina. Bu adalet diyorsaniz, sözüm yok. Adalet degildir, böyle sey olmaz diyorsaniz, hepinizin oturup düsünmesi lazim. Baska bir sey istemiyorum." ifadelerini kullandi.

- "Kirikkale ayakta, isçiler ayakta"

"Her seyi sattilar, cumhuriyetin kurdugu bütün fabrikalari, tank palet dahil bedava verdiler." diyen Kiliçdaroglu, "Simdi Kirikkale'de Makine Kimya Endüstrisini satmanin hukuki altyapisini olusturuyorlar. Devletin kurumu, silah mühimmat üretiyorlar. Kirikkale'yi Kirikkale yapan orasidir. Kirikkale ayakta, isçiler ayakta. Biz onlarin hakkini ariyoruz, siz de onlarin hakkina sahip çikmak zorundasiniz. Madem birlik, beraberlik, vatanseverlik, bayrakseverlik o zaman onlarin hakkina ve hukukuna sahip çikmak zorundayiz." görüsünü paylasti.

Kiliçdaroglu, Türkiye'nin bir badireyi asmak zorunda oldugunu söyleyerek, söyle devam etti:

"Bütün bu olanlar son 19 yilda yasadigimiz gerçekler. Yolsuzluklara falan girmiyorum. Beraber nasil asacagiz? Önce bizi ayristiran, bölen söylemleri duymayacaksiniz. Etnik kimlik üzerinden kim siyaset yapiyorsa vatanini sevmiyordur. Kimlik üzerinden siyaset, bütün demokrasilerde yasaktir ama bizde bal gibi yapiliyor. Bu dogru degil. Inanç siyasetin konusu degildir, burada da hepimizin dikkatli olmasi lazim.

Bu süreçte CHP'nin hiç kusuru yok muydu? Kusuru vardi, öz elestiri yapiyorum. Bizim de eksigimiz, kusurumuz, yanlisimiz vardi. Bunlari düzeltmeye çalisiyorum. Açik ve net sunu ifade edeyim, son 10 yilda en büyük degisimi yasayan parti Cumhuriyet Halk Partisidir, kim ne derse desin. Hiç kimsenin sahip çikmadigi kesimlere sahip çiktik."

Organize Sanayi Bölgeleri'nde teknoloji liseleri kuracaklarini belirten Kiliçdaroglu, "En az 6 yil olacak. Çocuk buraya gelecek, ailesine yük olmayacak, hangi bölümde çalismak istiyorsa yetisecek. Üçüncü siniftan itibaren ilgili fabrikada stajini yapacak. Stajini yaparken sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek. Mezun oldugunda isi hazir olacak. Üniversiteye arti puanla girecek, böylece bu liseler cazip hale gelecek." diye konustu.

Kiliçdaroglu, üniversitelerin üretmesi gerektigini vurgulayarak, üniversitelerin her türlü düsüncenin özgürce tartisildigi mekanlar oldugunu anlatti.

Devlette liyakat olmasi gerektigini ifade eden Kiliçdaroglu, "Devlet liyakat üzerine insa edilmistir. Bir parti, devlet olmaz. Bir parti, vatandasin oyuyla belli bir süre devleti yönetmek üzere gelir. Liyakatli insanlari yok ederseniz devlet, devlet olmaktan çikar. Devlet hukuk içinde çalismazsa organize suç örgütüne dönüsebilir." dedi.

Kiliçdaroglu, muhtarlara ve kanaat önderlerine seslenerek, "Bu gidisten memnunsaniz devam edin, memnun degilseniz oturup düsünün. Bu memleket sadece benim degil, hepimizin devleti. Bayragimizin altinda onurla, vatanimizda huzur içinde, beraber, kavgasiz, dövüssüz yasamak istiyoruz. Karnimizin doydugu, onurla sokaklarinda gezebildigimiz, kendi bölgesinde güçlü bir Türkiye insa etmek istiyoruz. En fazla 5 yil içinde. Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur, tamami çözülür. En fazla 6 ay içinde Türkiye'de herkes rahat bir nefes alacak." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA