CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Izmit Körfezi'ndeki Müsilaji Inceledi Açiklamasi

'Insanin yarattigi kirliligin denize derin desarj yapilmamasi lazim. Biyolojik aritmanin, kimyasal aritmanin yapilmasi ve buradan arindirilan suyun çevrede kullanilmasi lazim'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Marmara Denizi'nde ortaya çikan müsilajla ilgili, "Insanin yarattigi kirliligin denize derin desarj yapilmamasi lazim. Biyolojik aritmanin, kimyasal aritmanin yapilmasi ve buradan arindirilan suyun çevrede kullanilmasi lazim." dedi.

Darica ilçesinde bir otelde muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya gelen Kiliçdaroglu, daha sonra Körfez ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu.

Körfez ilçesi Hereke Mahallesi'ne gelen Kiliçdaroglu, hali satan bir isletmeyi ziyaret etti. Burada hali dokuma tezgahindaki kadinlarla ve isletme sahibiyle sohbet eden Kiliçdaroglu'na, Atatürk portresinin yer aldigi bir hali hediye edildi.

Kiliçdaroglu daha sonra Hereke'de esnafi gezerek, sorunlari dinledi. Hereke iskelesinden denizdeki müsilaji inceleyen Kiliçdaroglu, daha sonra bindigi teknede balikçilarla sohbet etti ve sorunlarini dinledi.

Kiliçdaroglu, teknede bir basin mensubunun müsilaj konusundaki düsüncelerini sormasi üzerine sunlari söyledi:

"Insanin yarattigi kirliligin denize derin desarj yapilmamasi lazim. Biyolojik aritmanin, kimyasal aritmanin yapilmasi ve buradan arindirilan suyun çevrede kullanilmasi lazim. Çimenleri, parklari sulamamiz lazim. Eger siz derin desarj yapip, bu suyu denizin derinliklerine veriyorsaniz oksijeni tüketiyorsunuz, canlilari tüketiyorsunuz dogayi mahvediyorsunuz, denizleri mahvediyorsunuz, balik türleri yok oluyor. Balikçiligi da yok ediyorsunuz. Bunun için önlem alinmasi lazim. Bu bir siyasi parti meselesi degil, bu bir Türkiye meselesi. Bir araya gelip bu sorunun çözülmesi lazim. Arkadaslar, diyor ki muhatap alacagimiz bir birim olmasi lazim. Bir denizcilik bakanligi olsun, derdimizi dinlesin. Eger varsa denizde bir sorun, en azindan sorunu çözecek bir muhatap bakanlik bulalim diyorlar. Biz de onlara destek veriyoruz."

Bir basin mensubunun Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Plani hakkindaki degerlendirmesini sormasi üzerine Kiliçdaroglu, "Marmara Denizi'nin kurtarilmasi için hazirlanacak her eylem planin özünde biyolojik aritma, kimyasal aritma var mi, yok mu? Biyolojik ve kimyasal aritma yapilip ve oradan elde edilen su dogada kullanilirsa yani parkta, agaç sulamada, park sulamada, kaldirim gibi temizlik islerinde kullanilirsa ben anlarim ki o komisyon görevini yapmistir ama öyle bir sey yok. Usulen aritma yapiyoruz deyip, derin desarjla veriyorlarsa denize, denizi kirletiyor. Bu dogru degil. Kimyasal aritma, biyolojik aritma ikisinin beraber olmazi lazim." seklinde konustu.

Teknede balik ekmek ikram edilen Kiliçdaroglu, kaptan kamarasina çikarak teknenin yanastirilmasina yardim etti. Tekneyle Karamürsel ilçesine geçen Kiliçdaroglu, kendisini karsilayanlari selamladi.

Kaynak: AA