Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Muhalefet Rus Parali Askerlerinin Ülkeyi Terk Etmesini Istedi

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) muhalif partilerin olusturdugu 2020 Demokratik Muhalefet Koalisyonu (COD-2020) Rus parali askerlerinin kosulsuz olarak ülkeyi terk etmesini talep etti.

COD-2020 muhalefet koalisyonunun bildirisinde, Rus parali asker gücü Wagner Grubu’nun kosulsuz olarak OAC’yi terk etmeleri istendi.

Bildiride, Rus parali asker gücünün ülkenin barisina, istikrarina ve egemenligine gölge düsürdügü belirtildi.

OAC ve Rus yetkilileri, ülkedeki siddet olaylarina karsi birlikte mücadele etmek amaciyla Agustos 2018'de askeri anlasma imzalamisti. Anlasmayla, Rus güçleri, OAC askerlerine güvenlik konusunda egitim verme yetkisine sahip olmustu.

Birlesmis Milletler (BM) insan haklari uzmanlari, 31 Mart’ta yayimladiklari raporda, OAC’de 27 Aralik 2020'deki cumhurbaskani seçiminden bu yana devam eden siddetli saldirilar ve insan haklari ihlallerinin ardinda hükümetle hareket eden Rus Wagner grubu oldugunu bildirmisti.

Raporda, ihlaller arasinda toplu infazlar, keyfi gözaltilar, sorgulamalar sirasinda iskence, sivil nüfusun zorla yerinden edilmesi, sivil tesislerin gelisigüzel hedef alinmasi, saglik hakki ihlalleri ve insani yardim aktörlerine yönelik artan saldirilarin da yer aldigi aktarilmisti.

Wagner parali askerleri, yerel ordulari egitmek, önemli isimleri korumak, isyanci veya terörist gruplarla mücadele etmek ve sicak noktalarda altin, elmas ve uranyum madenlerini korumak amaciyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Libya ve Mozambik gibi ülkelerde faaliyet gösteriyor.

Kaynak: AA