Myanmar'in Darbeci Komutani General Hlaing, Moskova'daki Güvenlik Konferansina Davet Edildi

Myanmar'da darbeyle iktidari ele geçiren askeri yönetim komutani General Min Aung Hlaing, Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu tarafindan davet edildigi 9. Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi’na katildi.

Myanmar'in Darbeci Komutani General Hlaing, Moskova'daki Güvenlik Konferansina Davet Edildi
General Hlaing, konferansta yaptigi konusmada, Myanmar’da siyasi istikrarin saglanmasina katkida bulunmak için çaba gösterdiklerini ileri sürdü.

Bir önceki Myanmar hükümetinin demokrasinin uygulamasini göz ardi ettigini savunan Hlaing, ülkede gerçeklestirdikleri darbe girisimini kastederek, "Myanmar'daki güncel olaylarin tümü, görevdeki hükümetin, önceki hükümetin baltaladigi demokratik sistemi net olarak yeniden tesis etme girisimidir." ifadelerini kullandi.

- Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'de yapilan genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yasanmasi ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 875 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkilileri askeri mahkemede yargilanmaya devam ediyor.

Kaynak: AA