Fransa'da Bazi Seçim Görevlilerinin Basörtülü Olmasi Tartisma Yaratti

Fransa’da 20 Haziran’da yapilan bölgesel ve vilayetler seçiminin ilk turunda, bazi seçim görevlilerinin basörtülü olmasi tartismalara yol açti.

Ile-de-France bölgesindeki Vitry-sur-Seine kentinde Avrupa Ekolojisi-Yesiller (EELV) Partisinin Müslüman meclis üyesi Rachida Kabbouri, Val-de-Marne ilinde seçim bürosu baskani olarak göreve basladi.

Kabbouri’nin basörtülü olmasiyla ilgili sikayetlerin gittigi Val-de-Marne Valiligi, genç kadinin görevini sandik görevlisi olarak degistirdi.

Valilikten yapilan açiklamada, Kabbouri’nin görev degisikligine gerekçe olarak Fransiz seçim yasalarina göre seçim bürosu baskanlarinin devleti temsil etmeleri nedeniyle “tarafsizlik” ilkesine tabi olmalari gösterildi.

- "Aglayacak kadar adaletsiz ve dislanmis hissettiriyor"

Kabbouri, Le Parisien gazetesine yaptigi açiklamada, aglayacak kadar adaletsizlik ve dislanma hissettigini belirtti.

Beklemedigi bu durumun kendisini derinden etkiledigini söyleyen Kabbouri, sandik basinda görev yaparken de bir kadinin “Islamci” dedigini ve hakaret ettigini aktardi.

Öte yandan, asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin (RN) Ile-de-France bölgesi adayi Jordan Bardella’nin bölgesel seçimlerin ilk turunda oy vermek için gittigi Saint-Denis kentinde, basörtülü bir sandik görevlisi tarafindan karsilanmasi medyada çokça konusuldu.

- Belediye Baskani'ndan "basörtüsü" tartismalarina tepki

Saint-Denis Belediye Baskani Mathieu Hanotin, Twitter üzerinden paylastigi açiklamada, sandik görevlilerinin basörtü veya herhangi bir dini aidiyet belirten kiyafet giyebileceklerini ve simge takabileceklerini kaydetti.

Hanotin, seçim bürosunda tarafsizlik ilkesinin dini degil siyasi tarafsizlik gerektirdiginin altini çizdi.

Saint-Denis Belediye Baskani, Fransa’da basörtülü sandik görevlilerinin varligini gayrimesru ve skandal bulanlara cevaben, "Demokrasimizde asil yeri olmayan sey, seçimlerin uygun sekilde yürütülmesine katkida bulunan basörtülü bir kadin degil aksine, Islam'i veya baska bir dini damgalamak için 'laiklik bayragini' sallamaktan ibaret olan bu (tarz) söylemlerdir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA