Almanya'da Ekonomik Toparlanma Haziranda Kovid-19 Tedbirlerinin Gevsetilmesiyle Büyük Bir Ivme Kazandi

Ülkede mayis ayinda 56,2 olan bilesik PMI, haziranda 60,4 puan olarak tespit edildi.

Almanya'da Kovid-19 tedbirlerinin daha da gevsetilmesinin etkisiyle bilesik Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziranda hizmet sektöründe toparlanma ile 60,4 puana yükseldi.

IHS Markit, haziran ayina iliskin öncü PMI verilerini açikladi.

Buna göre, Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya’da mayista 56,2 puan bilesik PMI, haziranda 60,4 puan olarak tespit edildi. Bu da Mart 2011’den beri en yüksek deger olarak kayitlara geçti. Beklenti endeksin 57,4 puana yükselmesi yönündeydi.

Mayista 52,8 olan hizmet sektörü PMI verisi haziranda 58,1’e yükselerek, son 123 ayin en yüksek seviyesine ulasti.

Imalat sektörü PMI ise mayista 62,8 iken haziranda 65,1’e yükseldi. Söz konusu rakam son 2 ayin en yüksek degeri olarak kayitlara geçti. Beklenti imalat endeksinin 63 puana yükselmesi yönündeydi.

Imalat ve hizmet sektörleri, Alman ekonomisinin 3'te 2'sinden fazlasini olusturuyor.

PMI verisinde 50 puan yukarisi büyümeyi isaret ederken, 50 puan alti daralmayi gösteriyor.

- "Kisitlamalarinin gevsemesi ekonominin toparlanmasina ek bir destek sagladi"

IHS Markit ekonomisti Phil Smith, konuya iliskin degerlendirmesinde, Kovid-19 kisitlamalarinin daha da gevsemesinin “beklendigi gibi” Alman ekonomisinin toparlanmasina ek bir destek sagladigini belirtti.

Söz konusu kisitlamalarin temmuz ayinda daha da gevsetilmesinin ekonomik toparlanmadaki güçlü ivmeyi yilin üçüncü çeyregine tasiyacagini belirten Smith, “Haziran ayinda büyümedeki toparlanma, sasirtici bir sekilde hizmet sektöründen kaynaklandi.” bilgisini verdi.

Öte yandan, Almanya Merkez Bankasi (Bundesbank), Almanya genelinde Kovid-19 vaka sayisinin hizla azalmasi, asilamada ilerleme ve salgina karsi alinan önlemlerin de kademeli olarak gevsetilmesiyle Alman ekonomisinin bu yilin ikinci çeyreginde güçlü büyümesini bekliyor.

Almanya'da ekonomi, Kovid-19 salgininin yayilmasini önlemek amaciyla uygulanan kati ve uzun kisitlamalarin özel tüketimi yavaslatmasi nedeniyle bu yilin ilk çeyreginde bir önceki çeyrege göre yüzde 1,8 küçülmüstü.

Bundesbank, 11 Haziran’da Alman ekonomisi için büyüme tahminini bu yil için yüzde 3'den yüzde 3,7'ye çikarirken, 2022 yili için büyüme beklentisini de yüzde 4,5'ten 5,2'ye yükseltmisti.
Kaynak: AA