ABD Istihbaratinin Tahminine Göre Afgan Hükümeti ABD'nin Çekilmesinden 6 Ay Sonra Çökebilir

ABD istihbarat birimlerinin, ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesiyle birlikte Afgan hükümetinin 6 aydan sonra yikilabilecegi degerlendirmesinde bulundugu belirtildi.

Wall Street Journal gazetesinin konu hakkinda bilgisi olan yetkililere dayandirdigi haberinde, Amerikan istihbarat teskilatlarinin, Taliban'in geçen hafta kuzey Afganistan'da birçok ilçeyi ele geçirmesiyle birlikte daha önceki iyimser tahminlerini revize ettigi kaydedildi.

Haberde, istihbarat uzmanlarinin, ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesinden sonra Cumhurbaskani Esref Gani hükümetinin 6 ay ile 2 yil içinde yikilacagina inandigi ifade edildi.

ABD istihbaratinin daha önce bildirilmeyen bu yeni degerlendirmesinin ABD ordusu tarafindan öngörülen analizle daha uyumlu hale geldigine isaret edilerek, Afganistan'dan güvenli çikis için ABD askerlerinin geri çekilmesinin yavaslatilmasi gerektigi savunuldu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanligi, dün yaptigi açiklamada, Afganistan'dan 763 C-17 uçagi yükü kadar ekipman çikarildigini ve çekilmenin yaridan fazlasinin tamamlandigini bildirmisti.

Açiklamada, ABD'nin Afganistan'daki 6 askeri tesisi Afgan ulusal ordusuna teslim ettigi belirtilerek, "Merkez Kuvvetler Komutanligi çekilmenin yüzde 50'den fazla tamamlandigini tahmin ediyor." ifadesi kullanilmisti.

Komutanlik, çekilen asker sayisini henüz resmi olarak açiklamiyor.

ABD önceki Baskan Donald Trump döneminde Taliban ile 29 Subat 2020'de anlasmaya varmis ve 1 Mayis 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilecegi konusunda mutabik kalmisti.

Ancak Joe Biden yönetimi 1 Mayis'tan baslamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmis olacaklarini açiklamisti.

Kaynak: AA