YTB Baskani Eren, Susa Beyannamesiyle Türkiye Ve Azerbaycan Is Birliginin Perçinlendigini Söyledi

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) Baskani Abdullah Eren, Susa Beyannamesi ile iki ülke diaspora teskilatlarinin is birliginin daha da perçinlendigini vurgulayarak, "Susa Beyannamesi de bu süreci perçinleyen tarihi ve önemli bir gelisme oldu." degerlendirmesinde bulundu.

YTB'den yapilan açiklamada, Türk dünyasinin eski kültür besigi Susa kentinde Türkiye ile Azerbaycan arasinda imzalanan Susa Beyannamesi ile Türkiye ve Azerbaycan diaspora teskilatlarinin mevcut is birliginin daha da perçinlendigi belirtildi.

Açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in geçtigimiz günlerde resmi temaslari kapsaminda Ermenistan isgalinden kurtarilan Daglik Karabag'in Susa sehrine yaptigi ziyarette iki ülke arasinda imzalanan Susa Beyannamesi'nin, diaspora teskilatlarinin mevcut is birligini daha da güçlendirdigi vurgulandi.

15 Haziran 2021 tarihinde Azerbaycan’in ve Türk dünyasinin eski kültür besigi Susa kentinde iki dost ve kardes ülke olan Türkiye ile Azerbaycan arasinda imzalanan Susa Beyannamesi, iliskilerin müttefiklik düzeyine çikartilmasinin ilani anlamina geliyor.

Beyanname ayni zamanda iki ülke diaspora teskilatlarina bundan sonraki ortak faaliyetlerinde uluslararasi hukuk kurallari çerçevesinde daha kapsamli ve yogun is birligi imkani sagliyor.

YTB ile Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi is birliginde uluslararasi ortamda gerçeklestirilen ve gerçeklestirilecek etkinliklerin yol haritasi ile projeler de beyanname çerçevesinde daha da güçlendi.

- Ortak sorunlara ortak çözüm

Türk ve Azerbaycan diasporalari arasindaki is birligini daha siki sekilde gelistirilerek ortak sorunlar karsisinda birlikte hareket edilecegi belirtiliyor.

Bununla birlikte iki ülke diaspora teskilatlari Türkiye ile Azerbaycan'in tanitimina agirlik vererek tarihi gerçeklerin dünya kamuoyuna duyurulmasinda önemli rol oynayacak.

Susa Beyannamesi ayrica Türkiye ve Azerbaycan’in bölgesel ve küresel düzeyde etkinliginin artirilmasinda diasporalarin hayati bir konumda oldugunu tekrar tescil etti.

- Tek Millet Tek Diaspora

Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan YTB Baskani Abdullah Eren, Türkiye ve Azerbaycan arasindaki birlikteligi her alanda oldugu gibi diaspora alaninda da güçlendirmeye çalistiklarini ifade etti.

Eren, "Bizler bugüne kadar egitimden tarih ve kültüre iki ülkenin ilgili diaspora kurumlari olarak birçok is birligi örneklerini hayata geçirdik." ifadesini kullandi.

Azerbaycan'in isgal altindaki topraklarini kurtardigi 44 günlük Vatan Muharebesi'nde de hem kurumun çalismalariyla hem de yurt disindaki Türk vatandaslariyla Can Azerbaycan'in yaninda yer aldiklarini kaydeden Eren, tüm dünyaya bu mücadelenin hakliligini duyurmaya gayret ettiklerini aktardi.

Eren, Karabag Zaferi'ne giden süreçte Bakü’yü ziyaret ettigini belirterek, ‘‘Azerbaycan'a gerçeklestirdigimiz ziyarette hem bir kez daha kardeslerimize destegimizi sunmus hem de Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi ile bir araya gelmistik. Komite Baskani kiymetli dostum Fuad Muradov ile de yakin bir iletisim ve is birligimiz var. Cumhurbaskanimiz sayin Recep Tayyip Erdogan ile Cenap Prezident Ilham Aliyev'in en güzel örnegini verdigi birlikteligimize, beraberligimize biz de insallah Tek Millet Tek Diaspora düsturu ile hayata geçirecegimiz çalismalarimizla katki sunacagiz. Susa Beyannamesi de bu süreci perçinleyen tarihi ve önemli bir gelisme oldu. Hayirli olsun." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA