Yarim Asirlik Plakçalar Ve Gramofonlari Tamir Ederek Ilk Günkü Haline Getiriyor

Erzurum’da 45 yildir gramofon ve plakçalar tamirciligi yapan Necip Aksakal, yarim asirlik cihazlari tamir ederek ilk günkü haline getiriyor. 69 yasindaki Aksakal, Erzurum’da ise tek gramofon tamircisi olarak taniniyor.

Yarim Asirlik Plakçalar Ve Gramofonlari Tamir Ederek Ilk Günkü Haline Getiriyor
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bagli olan tarihi Tebrizkapi bölgesinde mütevazi bir dükkani olan Necip Aksakal, 45 yildir bozuk olan gramofonlari tamir ediyor. 69 yasindaki gramofon ustasi Aksakal, tamir ettigi asirlik gramofon ve plakçalarlari ilk günkü seslerine kavusturuyor. Gramofon ve plakçalarlari milli servet olarak gören Aksakal, diger taraftan ise yaninda çalistiracak çirak bulamiyor. Erzurum’da bu isi sadece kendisinin yaptigini ve 16-17 yildir yalniz çalistigini belirten Aksakal, “Erzurum’da bu isi yapan tek kisiyim. Çiragim yok gelenler de zaten çalismiyorlar ben tek çalisiyorum. 16-17 yildir yanimda hiç çirak olmadi. Kimse çalismak için gelmedi. Gelenler de okullar tatil olunca 8 yasindaki çocugunu getiriyor” dedi.



“Bu isi yapan tek kisiyim”

Erzurum’da 45-50 yillik gramofon ve plakçalarlari tamir eden tek kisi oldugunu söyleyen Necip Aksakal, “Gramofon ve plakçalar tamir ediyorum. Elimde olan cihazlar ise yaklasik 45-50 yillik cihazlardir. Ayrica lambali radyolarim da var bunlar da yaklasik 50 yillik radyolardir. Bunlarin yaninda farkli elektronik aletlerin tamirlerini de yapiyorum. Bu isi yapan tek kisiyim su anda. Bu cihazlar insanlarin evlerinde tek çocuklariymis gibi sayilir. Atasindan, dedesinden veya babasindan kalmistir. Onlar buraya getiriyor ben de tamir ediyorum. Bunlarin hepsi milli servettir” diye konustu.



“Çirak diye getirdikleri çocuklara bakicilik yapmami istiyorlar”

17 yildir yaninda çalisacak çirak bulamadigini da kaydeden Aksakal, “Çiragim yok zaten çalismiyorlar ben tek çalisiyorum. 16-17 yildir yanimda hiç çirak olmadi. Kimse çalismak için gelmedi. Gelenler de okullar tatil olunca 8 yasindaki çocugunu getiriyor mahallede yaramazlik yapmasin diye. Bu sekilde de küçük çocuk bu sanati ögrenmek için gelmediginden benim isime yaramiyor. Bir nevi çirak diye getirdikleri çocuklara bakicilik yapmami istiyorlar. Zaten 8-9 yasinda çocuk daha sanata bir yatkinligi da yok. 15 yaslarinda olacak ki hem benim isime yarasin hem de kendisinin isine yarasin” açiklamalarinda bulundu.

“Yeni nesilde bu isi yapan hiç kimse yok”

Kendisinden sonra bu isi yapacak kimsenin kalmayacagini düsündügünü de belirten Aksakal, “Bir sanat ögrenmek altin bileziktir. 69 yasindayim 45 yildir bu isle ugrasiyorum. Zaten bu gösterdigim cihazlarin hepsi de 45-50 seneliktir benim çiraklik dönemimden kalma. Bu isi Erzurum’da baska kimsenin yapacagini da artik sanmiyorum. Benden sonra insanlar büyük ihtimal cihazlarini sehir disina gönderip tamir ettirirler. Oralarda da hep belli yastaki insanlar kalmis bu isi yapan. Yeni nesilde bu isi yapan hiç kimse yok” dedi.

Kaynak: İHA