Savas Magduru Suriyeli Kadinin Görmeyen Gözleri, Türkiye'de Isiga Kavustu

Esed rejiminin hava saldirilari sonucu yaralanan ve görme yetisini büyük oranda kaybeden Sekhe Yasin'in iki gözüne de hayirseverlerin destegiyle Gaziantep Üniversitesinde kornea nakli yapildi.

MÜSLÜM ETGÜ - Suriye'de Esed rejiminin hava saldirilari sonucu yaralanan ve görme yetisini büyük oranda kaybeden 40 yasindaki Sekhe Yasin, Sanliurfa'da kendisine gida yardiminda bulunan hayirseverlerin destegiyle ameliyat edildi.

Esed rejiminin Sam'in kirsal mahallelerine düzenledigi bombali saldirilar sonucu yaralanan ve bir gözü tamamen, diger gözü de yüzde 80 görme yetisini kaybeden Yasin, ülkesinde gittigi hastanelerde tedavi olamadi.

Hem güvenlik sorunu hem de tedavi umuduyla esi ve 3 çocuguyla Türkiye'ye gelmeye karar veren Yasin, günlerce süren zorlu yolculugun ardindan Hatay sinirina ulasti.

Türkiye'ye geçtikten sonra Sanliurfa'ya yerlesen Yasin ve ailesi, en büyük arzulari olan tedavi umutlarini da Akçakale ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Umuda Engel Yok Dernegi araciligiyla gerçeklestirdi.

40 yasindaki kadin, dernegin girisimleriyle Gaziantep Üniversitesinde iki gözüne farkli tarihlerde uygulanan kornea nakliyle yeniden görebilmenin mutlulugunu yasiyor.

- Düse kalka yolculuk

Sekhe Yasin, AA muhabirine, uçak bombardimanlarindan dolayi yaralanarak görme yetisini büyük ölçüde kaybettigini ve bu sürecin kendisi için çok zor geçtigini anlatti.

Ülkesinde gittigi hastanelerde bir çözüm bulamayinca 4 yil önce Türkiye'ye gelmeye karar verdigini ifade eden Yasin, söyle konustu:

"Tedavi umuduyla Türkiye'ye dogru zorlu bir yolculuga çikmistik. Bombalardan dolayi psikolojimiz bozulmustu. Yanimiza alabildigimiz küçük esyalarla Suriye'den Türkiye sinirina dogru yola çikmistik. Genelde gündüz dinleniyor, geceleri yürüyorduk. Göremedigim için bazen yere düstügüm de oluyordu. Günlerce bazen yürüyerek bazen de araçlarla Rakka'ya sonra da Idlib'e geldik. Sinirda 3 ay bekledikten sonra Hatay'a, sonra da Sanliurfa'ya geldik.

Türkiye'de birkaç hastaneye gittim ama maddi imkanlarimiz olmadigi için gerekli kornea naklini yaptiramadim. Son olarak Akçakale ilçesinde gida yardimi yapmak için evimize gelen Umuda Engel Yok Dernegi yetkililerine gözümün durumunu anlatarak destek istedim. Sag olsunlar dernek yetkililerinin yardimiyla Sanliurfa ve Adana'da muayene olduktan sonra Gaziantep'te operasyon gerçeklesti. Elhamdülillah gözüm iyi oldu çok mutluyum. Dernek yetkililerine çok tesekkür ediyorum."

Umuda Engel Yok Dernegi Baskani Ahmet Efeakdogan ise dernek olarak ilçedeki ihtiyaç sahibi Türk ve Suriyeli ailelere ellerinden geldigi kadar yardimci olmaya çalistiklarini söyledi.

Yasin ailesine gida yardimi yaptiklari sirada anne Sekhe Yasin'in gözleriyle ilgili sikintisini ögrendiklerini ifade eden Efeakdogan, "Yasin, 3 çocuklu ve esi hamallik yaptigi için maddi durumu iyi olmayan bir kardesimiz. Yaptirdigimiz muayeneler sonucu görmeyen gözü için kornea nakli gerektigini ögrendik. Hayirsever vatandaslarin destegiyle Gaziantep'te gerçeklestirilen operasyonla Suriyeli Yasin tekrar gözüne kavustu. Dernek olarak elimizden geldigi kadar Türk ve Suriyeli kardeslerimize yardimci olmaya devam edecegiz." diye konustu.
Kaynak: AA