Milli Egitim Bakanligi Ile Wewalk Is Birliginde Görme Yetersizligi Olan Ögrencilere Akilli Baston Destegi

'Birlikte Yürüyelim' projesi çerçevesinde hayirseverlerin destegiyle görme yetersizligi olan 1000 ortaokul ve lise ögrencisine akilli baston ulastirilacak Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk: 'Önümüzdeki 2 yil içinde 2 bin 200 adet temin edip, ücretsiz dagitilacak'.

Milli Egitim Bakanligi (MEB) ile WeWALK firmasi is birliginde, "Birlikte Yürüyelim" projesi kapsaminda, hayirseverlerin destegiyle görme yetersizligi bulunan 1000 ortaokul ve lise ögrencisine akilli baston dagitiliyor.

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, Mithat Enç Görme Engelliler Okulunda düzenlenen "Görme Engelli Çocuklara WeWALK Akilli Baston Dagitimi Töreni"ne katildi.

Akilli baston projesinin önemine isaret eden Bakan Selçuk, herkesin farkli imkansizliklarla hayata atildigini, ancak görme yetersizliginin en zor imkansizliklardan biri oldugunu söyledi.

Ziya Selçuk, egitimde saglanan olanaklarin bütün çocuklar için önemli oldugunu, ancak görme yetersizligi bulunanlara "firsat adaleti" çerçevesinde çok daha farkli çalismalar yapilmasi gerektigini vurguladi.

- "WeWALK uluslararasi basarilara imza atan bir proje"

WeWALK projesinin, milletin tüm dünyada gögsünü kabartan ve uluslararasi basarilara imza atan bir proje olduguna dikkati çeken Selçuk, sunlari kaydetti:

"Bu projede Vestel'in de arka planda teknoloji açisindan destegi var. WeWALK'in aldigi ödüller aslinda tüm dünyadaki görme yetersizligi çeken insanlarin hayatlarinin nasil kolaylasacagi konusunda bir kanit ortaya koyuyor. Bu sistemin çocuklarimiz, ögretmenlerimiz tarafindan daha çok kisiye ulastirilabilmesi için bu yolculukta birlikte oldugumuzu da ifade etmek isterim. Bu sene 1000 adet, önümüzdeki 2 yil içinde 2200 adet temin edip, ücretsiz dagitilacak."

Milli Egitim Bakani Selçuk, en önemli mesajinin çocuklara oldugunu belirterek, "Sizler emin olun bizim için çok ama çok kiymetlisiniz. Sizin esenliginiz bizim için çok degerli. Sizin esenliginizi yükseltmek ve yüceltmek, gelisen teknolojilerin sizin hizmetinize verilmesi konusunda çabalarimiz devam edecek. Bu konuda arayislarimiz da sürüyor." diye konustu.

Bakan Selçuk'un konusmasinin ardindan akilli bastonlarin dagitiminin yapildigi törende, çocuklar hediyelerin sevincini aileleriyle paylasti.

Görme engelli ögrencilerin sarki esliginde yaptigi gösteriyi cep telefonuyla çeken Selçuk, okulun 1. sinif ögrencilerinden piyano dinletisi sunan Enes Orhan'i yanindaki sandalyeye oturttu.

Törenin ardindan, akilli bastonun kullanimi gösterildi.

Törende, MEB Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ile WeWALK'un kurucusu girisimci Kürsat Ceylan birer konusma yapti.

- WeWALK akilli baston özellikleri

Türk mühendisler tarafindan Türkiye'de üretilen ve "TIME" dergisince 2019'un en iyi icatlarindan biri seçilen WeWALK akilli baston, Türkiye'deki görme yetersizligi olan tüm ögrencilere ücretsiz ulastirilacak.

WeWALK, engel algilama, telefonla entegrasyon ve açik platform olmak üzere 3 özellik sunuyor.

WeWALK, görme engellilerin bagimsiz hareket deneyimini teknolojiyle dönüstürmek için gelistirilen ve 59 ülkede kullanilan akilli bir baston olarak öne çikiyor.

Sadece yerdeki degil, yürürken karsilasilan direk, agaç dallari gibi bas üzerindeki engelleri de algilayan ve titresimle uyaran akilli bastonun kullanicilari, WeWALK uygulamasi ile navigasyon, otobüs duraklarinda hangi otobüsün ne zaman gelecegi bilgisi ve "yolda yürürken etrafimda ne var" gibi birçok özellige de erisebiliyor.
Kaynak: AA