Kamu Binalarinin Depreme Dayanikliligi Ve Enerji Verimliligi Artiriliyor

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin ana uygulayicisi oldugu 'Kamu Binalarinda Deprem Dayanimi ve Enerji Verimliligi' ile 'Kamu Binalarinda Enerji Verimliligi' projelerine Dünya Bankasinca toplam 465 milyon dolar kredi destegi saglandi Projeler sayesinde, kamu binalarinin depreme dayanikliliginin güçlendirilmesi ve ayni zamanda enerji verimliliginin artirilarak enerji faturalari ve zararli karbon salinimlarinin azaltilmasi hedefleniyor.

YILDIZ NEVIN GÜNDOGMUS - Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Dünya Bankasi'nin toplam 465 milyon dolar kredi destegi verdigi iki proje kapsaminda, kamu binalarinin depreme dayanikliligi ve enerji verimliliginin artirilmasina iliskin çalismalara basladi.

AA muhabirinin Çevre ve Sehircilik Bakanligi Yapi Isleri Genel Müdürlügünden aldigi bilgiye göre, Dünya Bankasi, kamu binalarinin depreme karsi dayanikliligini güçlendirmek ve ayni zamanda enerji verimliligini artirarak enerji faturalarini ve zararli karbon salinimlarini azaltmak amaciyla 265 milyon dolar tutarinda krediyi, Kamu Binalarinda Deprem Dayanimi ve Enerji Verimliligi Projesi için 9 Haziran'da onayladi.

Projenin, Türkiye'deki deprem dayaniminin artirilmasina iliskin yatirimlara ve enerji verimliligini artirmaya yönelik çalismalara katki saglamasi hedefleniyor.

Proje ile hastane, okul, yurt gibi 140'in üzerinde kamu binasinda güçlendirme veya yeniden insa çalismalari yapilacak. Böylece kamu binalarinin deprem ve afet risklerine karsi dayanikli hale getirilmesinin yani sira enerji verimliligi yönünden iyilestirilmesi yapilarak, kanitlanabilir enerji tasarrufu gerçeklestirilecek.

Kamu binalarini kullanan yaklasik 26 bin kisi, projeden dogrudan faydalanacak.

Bu kapsamda, projenin AR-GE çalismalari ve ihale sürecine iliskin çalisma takvimi olusturuldu.

Kredinin Eylül 2021'de efektif olmasiyla güçlendirme ve enerji verimliligi yapilacak kamu binalarinin belirlenmesi çalismalarina baslanacak.

- 500 kamu binasinda enerji verimliligi uygulamasi yapilacak

Dünya Bankasi ile 2019'da yapilan protokol kapsaminda ise 200 milyon dolar destek verilen Kamu Binalarinda Enerji Verimliligi Projesi'nin (KABEV) çalismalari da hiz kazandi.

Kamu binalarinda enerji verimliligine yönelik iyilestirmeler yapilarak, enerji tüketimlerinin azaltilmasi hedeflenen projeyle ulusal düzeyde cari açigin azaltilmasi, sosyal ve ekonomik fayda saglanmasi, enerji verimliligi konusunda toplumda farkindaligin artirilmasi amaçlaniyor.

Toplam 500 kamu binasinda enerji verimliligi uygulamasi yapilacak proje kapsaminda, ilk 10 kurumdaki binalarin danismanlik ihaleleri yapildi, danisman firmalarca, mimari, statik, mekanik ve elektrik tesisat projeleri gibi tadilat uygulama projeleri ve insaat ihale dokümanlari hazirlanarak, insaat ihalelerine çikildi.

Buna göre, Mayis-Haziran 2021'de Ankara'da Ortaköy 80.Yil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (3 bina), Tarim ve Orman Bakanligi (2 Bina) ve Karabük'te Karabük Üniversitesi (4 bina ) için toplam 129 bin 503 metrekare, Bursa'da Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi için toplam 92 bin 337 metrekare, Istanbul'da Bagcilar Egitim ve Arastirma Hastanesi (10 blok), Marmara Üniversitesi Pendik Egitim Arastirma Hastanesi (1 blok), Basaksehir Devlet Hastanesi (1 blok), Dr. Necmi Ayanoglu Silivri Devlet Hastanesi (3 blok) ve Esenyurt Devlet Hastanesi (3 blok) için toplam 285 bin 763 metrekare insaat tadilati sözlesmeleri, ihaleyi alan firmalar ile imzalandi.

Enerji Verimliligi Etüdü, Tadilat Uygulama Projeleri ve Insaat Müsavirligi Danismanlik Hizmeti ihalesi kapsaminda da Ankara, Karabük, Zonguldak ve Sakarya'da toplam 290 bin 515 metrekare ( 27 blok), Antalya ve Karaman'da toplam 312 bin 427 metrekare (20 blok), Denizli ve Izmir'de toplam 289 bin 68 metrekare (24 blok) için finansal teklifleri alinan 3 firma ile müzakere için önümüzdeki günlerde görüsülecek.

Samsun, Giresun, Rize ve Trabzon'da yer alan toplam 314 bin 894,64 metrekarelik 10 kampüs binasi için de enerji etütlerinin ve teknik uygulama projelerinin hazirlanmasina yönelik danismanlik ihale ilani 16 Haziran 2021'de Resmi Gazete'de yayinlanmisti, ihale dosyalari temmuzda alinacak.

- Kamuda ilk enerji performans sözlesmesi imzalandi

KABEV projesi kapsaminda, Enerji Performans Sözlesmesi yöntemi uygulanacak Türkiye'nin ilk kamu binasi Bursa Anadolu Kiz Lisesi için sözlesme 18 Mart 2021'de imzalandi.

Bursa Anadolu Kiz Lisesi Enerji Performans Sözlesmesi ile cephe yalitimi, pencerelerin yüksek performansli pencereler ile degistirilmesi, kazan degisimi, isitma sisteminde termostatik vana ve degisken hizli pompalarin kullanimi, sicak su için günes enerji sistemi, LED aydinlatma, fotovoltaik günes panelleri ile yerinde elektrik üretimi ve enerji izleme sistemleri gibi enerji verimliligi uygulamalari gerçeklestirilecek.

Okul kampüsünde bu yil sonunda tamamlanmasi planlanan uygulama sonrasi, yüzde 80 enerji verimliligi ve yapilan yatirimin 15 yilda geri dönüsü hedefleniyor.
Kaynak: AA