BM Açiklamasi 2020'De Çatisma Bölgelerinde 19 Bin 300 Çocuk 'Agir Ihlallere' Maruz Kaldi

BIRLESMIS MILLETLER – Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonia Guterres, geçen yil silahli çatismalarin oldugu ülkelerde 19 bin 300 çocugun agir ihlallere ugradigini belirterek, "2020, çocuklar için üzücü bir yil oldu." ifadesini paylasti.

Çatisma bölgelerindeki çocuklara yönelik hazirlanan "Çocuklar ve Silahli Çatismalar" adli 42 sayfalik yillik BM raporu yayimlandi.

Raporda, Suriye, Yemen, Somali ve Afganistan'in çocuklarla ilgili en fazla ihlalin görüldügü ülkeler olarak öne çiktigi belirtilerek, 2019'a kiyasla çatisma bölgelerindeki çocuk kaçirma olaylarinda yüzde 90, cinsel siddet olaylarinda da yüzde 70 artis görüldügü kaydedildi.

Suriye, Yemen, Somali ve Afganistan'da devam eden silahli çatismalar nedeniyle geçen yil 8 bin 400'den fazla çocugun öldügü veya sakatlandigi ifade edilirken, Suriye, Somali, Myanmar ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde de 7 bine yakin çocugun silah altina alindigi bilgisi paylasildi.

Guterres, raporda, dünyadaki çatisma bölgelerinde çocuklara yönelik kaçirma, cinsel taciz, ve siddet olaylarinin devam ettigini vurgulayarak, "2020, silahli çatismalara tanik olan ülkelerde çocuklar için üzücü bir yil oldu, toplam 19 bin 300 çocuk agir ihlallere maruz kaldi." ifadesine yer verdi.

Kaynak: AA