Batman Valiliginden 'Batman Müzesinde 16 Parça Tarihi Eser Kayboldu' Baslikli Haberlere Iliskin Açiklama

'Yapilan dosya incelemesi esnasinda söz konusu 16 adet altin sikkenin yerinde olmadigi tespit edilerek, mevzuat dogrultusunda gerekli islemlerin tesis edilebilmesi için müze uzmanlarinca 30 Nisan 2021'de tutanak tutularak konu Kültür ve Turizm Bakanligina intikal ettirilmistir' 'Konu ile ilgili sorusturma bakanlik müfettislerince çok yönlü olarak yürütülmekte'.

Batman Valiligince, "Batman Müzesinde 16 parça tarihi eser kayboldu" baslikli haberlere iliskin açiklama yapildi.

Valilikten yapilan açiklamada, bazi basin yayin organlari ile sosyal medya hesaplarinda "Batman Müzesinde 16 parça tarihi eser kayboldu" seklinde yapilan haber ve paylasimlar üzerine açiklama yapma geregi duyuldugu bildirildi.

Açiklamada, Batman Il Emniyet Müdürlügü KOM Subesi tarafindan 22 Agustos 2017'de yapilan operasyon kapsaminda ele geçen 31 objenin Müze Müdürlügüne ekspertiz raporu hazirlanmasi amaciyla teslim edildigi aktarildi.

Bu kapsamda 11 Eylül 2017'de Müze Müdürlügü tarafindan ekspertiz raporu hazirlandigi belirtilen açiklamada, getirilen objelerden 30 adedinin (16 altin sikke, 9 gümüs sikke, 2 figürün, 1 kandil, 1 ayna ve 1 hayvan heykelcigi) 2863 sayili kanun kapsaminda eser olarak, 1 objenin ise (kanatli aplike) kapsam disi degerlendirilerek Kültür ve Turizm Bakanligina bilgi verildigi belirtildi.

Açiklamada, Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünün yazili talimatlari dogrultusunda ülke genelinde Müze Müdürlügü yediemin depolarinin kontrol edilerek, gerek kültür varliklarinin gereginden uzun süre depolarda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekse dava eser baglaminin yitirilmemesi ve depolardaki yogunlugun azaltilmasi açisindan müzeye intikal ettirilen ve yediemin olarak depoda adli olaylarla bekleyen kültür varligi ve objelerin sorusturma, dava durumlarinin incelenmesi, bunlardan, davasi bitip müzeye teslimine karar verilenlerin kayit islemlerinin ivedilikle tamamlanmasi islemleri için 29 Nisan 2021'de dosya incelemesi yapildigi aktarildi.

Açiklamada, "Yapilan dosya incelemesi esnasinda söz konusu 16 adet altin sikkenin yerinde olmadigi tespit edilerek, mevzuat dogrultusunda gerekli islemlerin tesis edilebilmesi için müze uzmanlarinca 30 Nisan 2021'de tutanak tutularak konu Kültür ve Turizm Bakanligina intikal ettirilmistir. Konu ile ilgili sorusturma bakanlik müfettislerince çok yönlü olarak yürütülmekte olup, gelismeler ayrica paylasilacaktir." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA