Antalya Diplomasi Forumu'nda Cumhurbaskani Erdogan Ve Bakan Çavusoglu 50'Nin Üzerinde Ikili Görüsme Yapti

Diplomasinin nabzinin tutuldugu forumda, cumartesi ve pazar günü de ikili görüsme trafigi hiz kesmeden devam etti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açilis konusmasini gerçeklestirdigi foruma, 11 ülkenin devlet ve hükümet baskani, 41 disisleri bakani ve bakan seviyesindeki konuklar ile 60'a yakin uluslararasi örgüt temsilcisi ve üst düzey kisiler katildi Tarihte ilk yazili anlasma olan Kades'ten baslayarak 85 basligin yer aldigi Diplomasi Tüneli olusturuldu, 1500 kare fotografin gösterildigi dijital sergi açildi.

Devlet liderlerinin de katildigi Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, 50'nin üzerinde ikili görüsme gerçeklestirdi.

Cumhurbaskani Erdogan'in himayesinde, Disisleri Bakani Çavusoglu'nun ev sahipliginde düzenlenen ve Anadolu Ajansi'nin "Global Iletisim Ortagi" oldugu ADF, Belek Turizm Bölgesi'ndeki 16 bin metrekarelik NEST Kongre Merkezi'nde basarili bir sekilde tamamlandi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle üst düzeyde tedbirlerin alindigi forumda, tüm katilimci ve görevliler her gün PCR testi yapilarak salona alindi.

Cumhurbaskani Erdogan ve Bakan Çavusoglu'nun açilis konusmasiyla baslayan ve üç gün süren foruma, 11 ülkenin devlet ve hükümet baskani, 41 disisleri bakani ve bakan seviyesindeki konuklar ile 60'a yakin uluslararasi örgüt temsilcisi ve üst düzey kisiler katildi.

Oturum ve yan etkinliklerin yani sira 15 panel ile yuvarlak masa toplantilarinin gerçeklestirildigi forumda, iki aksam yemegi, bir resepsiyon, üç kültürel etkinlik düzenlendi. Forumda yapilan etkinliklerin tamami televizyonlardan ve sosyal medya platformundan canli olarak tüm dünyaya aktarildi.

Tarihte ilk yazili anlasma olan Kades'ten bugüne uzanan ve 85 basliktan olusan Diplomasi Tüneli olusturuldu ve dünyaca ünlü fotografçi Ara Güler ile ressam Osman Hamdi Bey'in eserleri dijital olarak sergilendi. Salgin, Orta Dogu, Balkanlar, Göç, Dogu Akdeniz, Kafkasya ve Asya basliklarinda düzenlenen dijital sergide, 1500 kare fotograf paylasildi.

- Günlük 8 bin PCR testi yapildi

Türkiye'deki 50'den fazla üniversiteden 256 lisans, yüksek lisans ve doktora ögrencileri, 4 gün boyunca misafir edildi, Antalya'dan 30 mihmandar ögrenci katildi.

Biri hastane 8 noktada olusturulan PCR test merkezlerinde, korumalar, davetliler ve personelle birlikte günlük 8 bin Kovid-19 testi yapildi. Disarida görevli personelde 2 pozitif vaka çikti, bu kisiler hemen devreye giren izolasyon ekiplerince karantinaya alindi.

- Gençlerle tecrübe paylasildi

Bakan Çavusoglu, Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani-Sadriu ve basketbol antrenörü Ergin Ataman, forum çerçevesinde gençlerle bulustu, tecrübelerini paylasti.

Antalya Diplomasi Forumu'nda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Disisleri Bakani Çavusoglu, 50'nin üzerinde ikili görüsme gerçeklestirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, Karadag Cumhurbaskani Milo Cukanoviç, Kenya Cumhurbaskani Uhuru Kenyatta, Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani-Sadriu ve Haiti Cumhurbaskani Jovenel Moise ile ayri ayri görüstü.

Disisleri Bakani Çavusoglu da Polonya Disisleri Bakani Zbigniew Rau, Gabon Disisleri Bakani Pacome Moubelet Boubeya, Kamerun Disisleri Bakani Lejeune Mbella Mbella, Iran Disisleri Bakani Muhammed Cevad Zarif, Venezuela Disisleri Bakani Jorge Arreaza ve Madagaskar Disisleri Bakani Dr. Djacoba A. S. Oliva Tehindrazanarivelo'nun da oldugu 35 ikili görüsme gerçeklestirdi.

Cumartesi ve pazar günü de ikili görüsme trafigi hiz kesmeden devam etti.

- Kovid-19 basladiktan sonra uluslararasi alanda yapilan ilk forum

Kovid-19 basladiktan sonra uluslararasi alanda yapilan ilk forum özelligini tasiyan organizasyonda, farkli konularda ikili anlasmalar da saglandi.

Forumun "Global Iletisim Ortagi" olan ve 13 dilde yaptigi yayinlarla dünyadaki gelismeleri aktaran Anadolu Ajansi da merkezde stant açti.

Diplomasinin nabzinin tutuldugu forum, Bakan Çavusoglu'nun basin toplantisiyla sona erdi.
Kaynak: AA