Milli Muharip Uçak'in Yazilimlari Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent'te Yapilacak

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ile Türk savunma sanayisinin önemli kuruluslarindan TUSAS arasinda sözlesme imzalandi. TUSAS, 2023 yilinda hangardan çikacak Milli Muharip Uçak’in yazilimlarini Antalya’da gerçeklestirecek.

Milli Muharip Uçak'in Yazilimlari Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent'te Yapilacak
Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent, farkli sektörlerde yer alan firmalari ile büyümeye devam ediyor. Bu büyümeyi Teknoloji Vadisi projesi ile taçlandiran Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’te çalismalarini yürütecek son sirket ülkemizin savunma sanayi üretiminde en önemli kuruluslardan biri olan Türk Havacilik Uzay Sanayii A.S. (TUSAS) oldu.

Kira sözlesmesi imzalandi

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ve TUSAS arasinda Ar-Ge alani kira sözlesmesi imzalandi. TUSAS’in kendi binasini, yap-islet-devret modeliyle Teknoloji Vadisi’nde yapmasi için Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ile ayri bir sözlesme imzalayacagi açiklandi.

Savunma sanayinin kalbi

TUSAS ilk etapta bin metrekarelik alanda 100 Ar-Ge personeliyle faaliyetlerine baslayacak. 2 yil içinde ise personel sayisinin 500’e ulasmasi bekleniyor. Savunma sanayii alaninda önemli projeler yürüten, uçak, helikopter, insansiz hava araci ve uydu gibi uzay sistemleri gelistiren TUSAS, Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin yazilimlarini Antalya Teknokent Teknoloji Vadisi’nde gerçeklestirecek.

Antalya için kazanim

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye’nin büyük bir atilim gerçeklestirdigi savunma sanayisi alaninda büyük basarilar yürüten TUSAS’in Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’te yer almasinin hem üniversite hem de sehir için önemli bir deger oldugunu kaydetti.

Rektör Özkan, “Bilimde, turizmde, tarimda basarili çalismalariyla adindan söz ettiren üniversitemiz ve sehrimiz bundan böyle teknoloji ve sanayi alaninda da iddiali ve söz sahibi olacak.” diye konustu.



Ilk uçus 2025’te

TUSAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ise Ar-Ge çalisanlari ile Antalya’ya savunma sanayi alaninda önemli bir deger kazandirmayi hedeflediklerini açikladi.

Kotil daha önce ülkemizi havacilik ve savunma alaninda lig atlatacak MMU’nun 2023 yilinda hangardan çikacagi ve ilk uçusunu 2025’te yapacaginin öngörüldügünü açiklamisti. Antalya Teknokent Genel Müdürü Ibrahim Yavuz da Türkiye için önemli projeler gerçeklestiren TUSAS’i Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’e kazandirmaktan gurur duyduklarini ifade etti.

Ibrahim Yavuz, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’i ziyaret ederek, TUSAS Genel Müdürü Prof. Dr. Kotil tarafindan iletilen MMU’nun modelini Rektör Özkan’a takdim etti.
Kaynak: İHA