Kizilirmak Deltasi'nda Açan Nilüferler Görsel Sölen Sunuyor

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde bulunan ve bu yil Kovid19 önlemleri kapsamindaki kisitlamalar nedeniyle henüz yeterli ziyaretçi alamayan Kizilirmak Deltasi'nda açan nilüfer çiçekleri ziyaretçilerini bekliyor 19 Mayis Belediye Baskani Osman Topaloglu: 'Nilüferlerin su anda tam mevsimi. Bundan sonraki süreçte dogaseverlerin mutlaka nilüfer çiçeklerini, nilüfer bahçelerini, ormanlarin içindeki bu güzellikleri görmesini bekliyoruz'

MEHMET KUMCAGIZ - UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde bulunan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde yer alan göllerin üzerinde açan ve görsel sölen sunan nilüfer çiçekleri ziyaretçilerini bekliyor.

Samsun'un 19 Mayis, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan ve birçok dogal güzelligi barindiran Kizilirmak Deltasi, sulak alanlarinda açan ve Hint mitolojisinde "kutsal çiçek" olarak kabul edilen, "lotus" adiyla da bilinen nilüfer çiçekleri ile de görülmeye deger güzellikler sunuyor.

19 Mayis Belediye Baskani Osman Topaloglu, AA muhabirine, Kovid-19 nedeniyle uygulanan kisitlamalar nedeniyle bir süre ziyaretçilere kapali olan Kizilirmak Deltasi'na bütün dogaseverleri beklediklerini söyledi.

Deltadaki nilüferlerin mayis ayinin sonlarina dogru açtigini, temmuz ayi sonuna kadar da görülebildigini belirten Topaloglu, su degerlendirmede bulundu:

"Bu çiçek geceleri kapanir ve suyun altina girer. Günesin dogusuyla tekrar yukari çikar ve açar. Çamurlu ortamlarda yetisen ama çamurun kendisini kirletmesine izin vermedigi için Hint mitolojisinde kalp ve zihin sagligini sembolize eder. Nilüferlerin su anda tam mevsimi. Bundan sonraki süreçte dogaseverlerin mutlaka nilüfer çiçeklerini, nilüfer bahçelerini, ormanlarin içindeki bu güzellikleri görmesini bekliyoruz. Çocuklarimiz, gençlerimiz dogayi tanimalari açisindan geziler düzenleyerek burayi görmeliler."

Topaloglu, Kizilirmak Deltasi'nin Türkiye'nin en büyük deltalardan biri olduguna dikkati çekerek buranin fauna ve florasi bakimindan çok ayri bir öneme sahip oldugunu belirtti.

Deltanin dünya kus varligi bakimindan önemli bir merkez konumunda bulunduguna isaret eden Topaloglu, "Nilüfer çiçeklerinin burada yasamasi, deltanin önemini daha da artiyor. Samsun'un tanitimi için bunu çok önemsiyoruz. Hem kus varligi hem sulak alanlardaki ekolojik yasam hem de nilüfer çiçekleri izlenebiliyor. Nilüfer çiçeklerinin deltanin tanitimi ve gelecegi için ayri bir öneme sahip oldugunu biliyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA