Elbistan Sehir Müzesi Törenle Açildi

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde Sehir Müzesi’nin açilisi, AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal’in katildigi törenle gerçeklestirildi.

Elbistan Sehir Müzesi Törenle Açildi
Yaklasik 100 yil önce insa edilen ve uzun süre hükümet konagi olarak kullanilan tas binayi sehir müzesine dönüstürmek için 2017 yilinda baslatilan restorasyon çalismalari tamamlandi. Türkiye’deki ‘sehir müzesi’ kavraminin ilk örneklerinden biri olan Elbistan Sehir Müzesi’nin açilis törenine AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaras Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve Imran Kiliç, Kahramanmaras Valisi Ömer Faruk Coskun, Elbistan Kaymakami Özkan Demir, Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, Elbistan Belediye Baskani Mehmet Gürbüz, Kültür ve Turizm Bakanligi Genel Müdür Yardimcisi Seyit Ahmet Arslan, Il Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdagli ile protokol üyeleri ve vatandaslar katildi.

Büyük çogunlugu Elbistan topraklarindan çikarilan yaklasik 1500 eserin yer aldigi müzenin açilis töreni, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Törenin ilk konusmasini Kültür ve Turizm Bakanligi Genel Müdür Yardimcisi Seyit Ahmet Arslan yapti.

Arslan, “Elbistan Sehir Müzesi’ni bu hale getirirken ilçeye bir kültür merkezinin yaninda bir okul olma görevini de kendisine yüklemis olduk. Elbistan’in tüm kiymetli eserlerini bu müzenin içerisinde bulacaksiniz. Elbistan’in özetini bu müzenin içinde görme imkani bulacaksiniz. Elbistan’in bilinen tarihinden bu güne kadar önemli eserleri, sahsiyetleri bu müzede görebileceksiniz” dedi.

Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaras Valisi Ömer Faruk Coskun ise, Elbistan Sehir Müzesi’nin, tarihe taniklik etme imkani sundugunu dile getirdi.

Vali Coskun, “Elbistan’imiz ve bölgemizin tarihi ve kültürel degerlerini muhafaza etmesi yönüyle içinde 1000’in üzerinde eserin yer aldigi ve her eserin ayri bir öneme sahip oldugu Elbistan Sehir Müzemizin açilisinin sevincini yasiyoruz.

1930’lu yillarda hükümet konagi olarak yapilan ve Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biri olan binamiz Sayin Bakanimiz Mahir Ünal’in gayretleri ve destekleri sayesinde bugün müze olarak ilimizin etnografik yapisinin yani sira tarihi, kültürel, ekonomik ve sosyal hayatina isik tutmaktadir. Müzemiz, hem mimari özellikleri ile hem de eserler sayesinde tarihe adeta taniklik etmemizi saglamaktadir. Böyle güzel bir eserin Elbistan’a ve dolayisiyla ilimize kazandirilmasinda emegi olan basta Sayin Bakanimiz Mahir Ünal Bey olmak üzere herkese sükranlarimi sunuyorum” seklinde konustu.

Törenin son konusmasini yapan AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal da sözlerine ‘bir hayalimizi daha gerçeklestiriyoruz’ diyerek basladi.

Mahir Ünal, 2011 yilindan beri kurduklari hayalleri ve verdikleri sözleri gerçeklestirdiklerini vurgulayarak, söyle devam etti:

“Bir sehri ayaga kaldiran o sehrin evlatlaridir. Bir sehrin yetistirdigi çocuk, insan, sahsiyet kendini o sehre ait hissetmiyorsa; o sehrin tarihine, kültürüne, sokaklarina ait hissetmiyorsa çok büyük bir eksiklik var demektir. Bir çocugun, kendini bir sehre ait hissetmesi için o sehrin tarihini bilmesi gerekiyor. O sehrin karakterini, sehirde yasanmis olanlari, sahsiyetleri bilmesi gerekir. Elbistan’da dogmus bir gencin Baybars’i bilmesi gerekir. Elbistan ovasinda Mogollari durduran o büyük komutani ve mücadelesini bilmesi gerekir. Dulkadirogullari’ni, Osmanli’yi bilmesi gerekir. Kurtulus savasinda iste burada yapilan o muhtesem Elbistan mitingini bilmesi gerekir. Kahramanmaras’i kurtarmak için yola çikan 140 çeteyi isim isim bilmesi gerekir.”

Sehir Müzesi’nin, Elbistan’in ve Elbistanlinin tarihini, karakterini, kimligini anlatmasi açisindan çok kiymetli oldugunu ifade eden Mahir Ünal, “Küresel efendilere inat, siber egemenlere inat aidiyetlerimizi, inancimizi, kültürümüzü, tarihimizi, degerlerimizi, ailemizi, nereden geldigimizi unutmadan ve bununla gurur duyarak yasayacagiz. Bir insan nereye ait oldugunu unutursa ondan hayir gelmez. Bu yüzden müzelerimiz çok önemli. Çocuklarimiza lütfen kim olduklarini ve nereye ait olduklarini hatirlatalim. Bu duygularla bütün hizmetlerimizin hayirlara vesile etmesini temenni ediyorum. Müzemizin tarihimize ve kültürümüze katki sunmasini temenni ediyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan Sehir Müzesi’nin açilis kurdelesi kesildi. Mahir Ünal ve beraberindekiler, müzeyi gezerek eserlerle ilgili olarak bilgi aldi.
Kaynak: İHA