Kültür Ve Turizm Bakan Yardimcisi Yavuz, Çavustepe Ve Hosap Kalelerinde Incelemelerde Bulundu

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, Van'in Gürpinar ilçesindeki Çavustepe ve Hosap kalelerinde incelemelerde bulundu.

Van'daki temaslari kapsaminda Çavustepe Kalesi ve nekropolünü gezen Yavuz, Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Rafet Çavusoglu'ndan kazi çalismalariyla ilgili bilgi aldi.

Çavustepe Kalesi'nde 59 yildir bekçilik yapan ve burada Urartu çivi yazisini ögrenen Mehmet Kusman ile görüsen Yavuz, emeklerinden dolayi tesekkür etti.

Kalenin mühendislik açisindan iyi insa edilen, 5 bin Urartulunun yasadigi önemli yerlerden biri oldugunu ifade eden Yavuz, sunlari kaydetti:

"Burasi, tarimla ilgilenen Urartulularin senede 2 bin 700 ton tahil elde ettikleri, su ve kanalizasyon bakiminda altyapisi olan, mühendislik, mimarlikta ileri gitmis büyük bir kenttir. Burada Urartu medeniyetine iliskin önemli çalismalar var. Bunlar hem ulusal hem de uluslararasi pek çok yayinda yer aliyor. Van Yüzüncü Yil Üniversitesi de bu konuya özel olarak egiliyor. Üniversitemizde Urartucayi çözen, okuyup ve yazabilen 5 uzmanimiz yetisti. Kültür ve Turizm Bakanligi olarak hem valiligimiz hem de belediyelerimizle çalisarak bölgeyi turizm açisindan büyük bir destinasyon haline getirmeyi amaçliyoruz. Türkiye'nin en büyük müzelerinden birini Van'da insa ettik. Buradan çikan eserler de orada sergilenebiliyor. Amacimiz buralari ören yerleri statüsü olarak daha çok insanin gezebilecegi hale getirmektir."

Ardindan Hosap Kalesi'ne geçen Yavuz, burada Gürpinar Belediyesi tarafindan birinci etap çalismalarina baslanan çevre düzenleme projesini inceledi.

Gürpinar Belediye Baskani Hayrullah Tanis'tan projeyle ilgili bilgi alan Yavuz, tarihi Evliya Bey Köprüsü'nü gezdi.

Yavuz'a AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Vali Yardimcisi Hamit Genç, Gürpinar Kaymakami Fatih Kayabasi, DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, Van Müze Müdürü Erol Uslu, AK Parti Gürpinar Ilçe Baskani Taha Güngör, kurum amirleri ile akademisyenler eslik etti.

Kaynak: AA