Bakan Dönmez Açiklamasi 'Karadeniz Sahil Kentlerinde Karada Da Sismik Aratmalari Baslatiyoruz'

Ge yapilmasiyla alakali bir bütçe ayirdik. Insallah denizde oldugu gibi belki karadan da müjdeli haberleri sizinle paylasiriz” dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Karadeniz Sahil Kentlerinde Karada Da Sismik Aratmalari Baslatiyoruz'


Samsun’da Büyüksehir Belediyesi Ömer Halisdemir Toplanti Salonu’nda düzenlenen ’Enerji Koordinasyon Toplantisi’na katilan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, yaklasik 3 saat süren toplantinin ardindan önemli açiklamalarda bulundu. Karadeniz sahil kentlerinde karada da sismik petrol arama faaliyetlerini baslatacaklarini belirten Bakan Dönmez, önemli bilgiler verdi.

“Karada da Karadeniz sahil kentlerinde de sismik aratmalari baslatiyoruz”

Bu yil içerisinde Samsun’da 64 milyon TL’lik sismik Ar-Ge yapilmasiyla alakali bir bütçe ayirdiklarini ifade eden Bakan Fatih Dönmez, “Ilginç bir konu, Samsunlular için ilk defa olabilir. Biliyorsunuz Türkiye Petrolleri denizde, Karadeniz’de buraya çok yakin bir bölgede Bati Karadeniz’de önemli sismik arama, arastirma ve üretim faaliyetleri var. Ama karada da Karadeniz sahil kentlerinde de sismik aratmalari baslatiyoruz. Samsun’da da bu yil içerisinde yaklasik 64 milyon TL’lik sismik Ar-Ge yapilmasiyla alakali bir bütçe ayirdik. Insallah denizde oldugu gibi belki karadan da müjdeli haberleri sizinle paylasiriz. Tabii, arastirma yapmadan, yerin altinin fotografini çekmeden bir sey söylemek erken. Ama aranmadik hiçbir yer kalmasin ‘ancak arayanlar bulanlardir’ düsturu çerçevesinde bu Ar-Ge bütçemizi Samsun için ayirmis durumdayiz” diye konustu.



“Samsun’a 2020 yilinda 378 milyon TL yatirim yapildi”

Bakanligin Samsun’a yaptigi yatirimlardan da bahseden Bakan Fatih Dönmez, “Samsun’un enerji ve madencilik alaninda yapilan faaliyetlerini önümüzdeki dönem proje ve programlarini enine boyuna tartistik, degerlendirme imkani bulduk. Samsun, Karadeniz’in parlayan yildizlarindan bir tanesi. 1 milyon 300 bini askin nüfusuyla hem sanayide hem tarimda hem egitimde hem de denizcilik alaninda birçok alanda bölgenin lokomotif sehirlerinden birisidir. Artik günümüzde sadece ülkeler yarismiyor. Sadece sirketler de yarismiyor. Sehirler de dogal olarak yarisiyor. Tatli bir rekabet var. Sehirlerin bu yarisinda bizim onlara gereken destegi vermemiz gerekiyor. Onlarin enerjiye ihtiyaci var. O enerjiyi karsilamak için de bugün hem elektrik arz tarafindan hem dagitim hem iletim tarafindan hem de tüketim tarafindan tüm konulari masaya yatirdik. 2002 yilinda bakanligimizin faaliyet alani ile ilgili olarak Samsun’a o gün yapilan yatirimin tutari 6,3 milyon TL iken, geçtigimiz yil yani 2020’de 378 milyon TL’lik bir yatirim yapilmis. Elektrik üretim, tüketim, dagitim, madencilik, petrol ve dogal gaz aramada. Son 18 yilda ise bu sehrimize 3,182 milyar TL’lik bir yatirim yapmisiz. 2021 yilina gelince yine bu yatirimlar ayni sekil ve hizda devam edecek. Yaklasik özel sektör elektrik üretim yatirimlari hariç ki onlar finalize olduktan sonra bu rakamlari elde edebiliyoruz. Sadece elektrik dagitim, gaz dagitim ve bizim kamu kurumlari açimizdan baktigimizda 330 milyon TL’lik bir yatirim planliyoruz. Bunun elektrik dagitim tarafi 270 milyon TL civarinda olacak. Dogal gaz dagitim tarafinda da yaklasik 20 milyon TL’lik bir yatirimi planliyoruz” seklinde konustu.



“Asarcik 2022’de, Salipazari 2023’te Ayvacik’ta en kisa sürede dogalgaza kavusacak”

Dogal gaz iletilmeyen 3 ilçe için de çalismalarin hiz kazandigini belirten Bakan Dönmez, sunlari söyledi:

Samsun büyük oranda kendi elektrigini üreten de bir sehir. Tarim ve sanayiden bahsettik. Kendi kendine her ölçekte yetebilen nadir kentlerimizden birisi. Burada elektrikte de 3271 megavat gibi büyük bir kurulu güç var. Neredeyse kendi kendine yetebilen bir kurulu güçten bahsediyoruz. Dogal gaz da bu sehrimize bizim hükümetlerimiz zamaninda 2005 yilinda saglanmisti. Bugün itibariyle 17 ilçemizin 14’ü dogal gaz kullanir vaziyette. O kullanan ilçelerimizde eksik bazi mahalle ve sokaklar var. Onlari da insallah birkaç yil içerisinde tamamliyoruz. Asil merak edilen 3 ilçemize dogalgazin ne zaman gelecegi konusudur. Bunu da biraz önce belediye baskanlarimizin taleplerini sirketlerimizle birlikte de degerlendirdik. Asarcik’a insallah 2022 yilinda kisa girmeden dogal gaz vermeyi planliyoruz. Salipazari 2023 yilinda dogalgaz kullanacak. Ayvacik ile ilgili olarak da tasima suretiyle sirketimiz ivedi bir çalisma yapacak. Onun tarihi de en kisa sürede paylasilacak. Böylece bu 3 ilçemize de dogalgaz getirdigimizde insallah Samsun’da köylerimiz hariç dogal gaz kullanamayan hiçbir ilçemiz kalmamis olacak.”

Bakan Dönmez, degerlendirmelerinin ardindan beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte Samsun Büyüksehir Belediyesi’ne ait Samsunum-1 gemisi ile denize açildi.
Kaynak: İHA