Irak'ta Askeri Güç Kullanimina Izin Veren Yetkiyi Iptal Eden Yasa Tasarisi Kabul Edildi

ABD Temsilciler Meclisinde yapilan oylamada, 2002’de ABD’nin Irak’i isgal etmesine izin veren "Irak’ta Askeri Güç Kullanimi için Yetki” (AUMF) adli yetkilendirmeyi iptal eden yasa tasarisi kabul edildi.

Irak'ta Askeri Güç Kullanimina Izin Veren Yetkiyi Iptal Eden Yasa Tasarisi Kabul Edildi
ABD Temsilciler Meclisinde bugün yapilan oylamada, 2002’de ABD’nin Irak’i isgal etmesine izin veren "Irak’ta Askeri Güç Kullanimi için Yetki” (AUMF) adli yetkilendirmeyi iptal eden yasa tasarisi 268’e karsi 161 oyla kabul edildi. Oylamada 49 Cumhuriyetçi de “kabul” oyu verdi. Yasa tasarisini meclise tasiyan Kongre üyesi Barbara Lee sosyal medya hesabi üzerinen yaptigi paylasimda, “Bunun için yaklasik 20 yil savastiktan sonra, sonsuza dek sürecek savaslari bitirmeye nihayet bir adim daha yaklastik” dedi.



TRUMP DA AUMF’YI KULLANMISTI

AUMF, "Irak’in devam eden tehdidine karsi" ABD’nin ulusal güvenligini savunmak için askeri harekata izin verirken, yetkilendirme birçok ABD baskani tarafindan terör tehditlerine karsi askeri harekati hakli çikarmak için defalarca kullanildi.

Eski ABD Baskani Donald Trump, AUMF’yi Ocak 2020’de Irak’in baskenti Bagdat’ta Iranli General Kasim Süleymani’nin öldürüldügü IHA saldirisini baslatmak için yasal bir gerekçe olarak göstermisti.

YASA TASARISI ILERLEYEN GÜNLERDE SENATOYA SUNULACAK

Yasa tasarisinin yasalasmasi için ilerleyen günlerde ABD Senatosunda oylamaya sunulmasi beklenirken, Senato Çogunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer dün yaptigi açiklamada, yasa tasarisina destek verecegini dile getirmisti.

BEYAZ SARAY’DA YETKILENDIRMENIN IPTALINE DESTEK VERDI

Beyaz Saray tarafindan bu haftanin baslarinda yapilan açiklamada, Baskan Joe Biden yönetiminin AUMF’nin iptalini destekledigi belirtilerek, "Baskan, askeri güç kullanimina iliskin eski yetkilerin, Amerikalilari terör tehditlerinden korumaya devam edebilmemizi saglamak için uygun, dar ve özel bir çerçeveyle degistirilmesini saglamak için Kongre ile birlikte çalismaya kararlidir" denilmisti.

-IHA-
Kaynak: İHA