ATO Baskani Baran 'Cografi Isaretli Ürünler Kitabi'nin Tanitimina Ev Sahipligi Yapti

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetin Kurulu Baskani Gürsel Baran, cografi isaretli ürünlerin bilinirlik düzeyini yükseltmek amaciyla hazirlanan “Cografi Isaretli Ürünler” kitabinin tanitimina ev sahipligi yapti.

ATO Baskani Baran 'Cografi Isaretli Ürünler Kitabi'nin Tanitimina Ev Sahipligi Yapti
Ankara Gençlik Parki’nda bulunan Ankara Kent Konseyi Yerleskesi’nde düzenlenen ‘Cografi Isaretli Ürünler Kitabi’nin tanitim toplantisi düzenlendi.

Cografi ürünlerin bilinirlik düzeyini yükseltmek, ulusal ve uluslararasi pazarda erisimini artirmak amaciyla gerçeklestirilen organizasyonda, “Cografi Isaretli Ürünler” kitabi tanitildi. Ankara Valisi Vasip Sahin’in katildigi toplantiya ATO Baskani Baran’in yani sira Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar da katildi.

Tanitimi yapilan kitapta cografi isaretli kavaramlar, ürün tescil asamalari, denetimi, markalasma, kooperatiflesme, cografi isaretli ürünlerin ticarilesmesi gibi konular yer verildi.

ATO olarak önem verdikleri iki konu olduguna vurgu yapan ATO Baskani Baran, "Bu ülkenin her tarafinda bir kiymet var , cografi isaretli ürünler var bunlardan bir tanesi bu. Ikincisi ise markalasmak. ATO bu iki konuyu dert edindi. Cografi Isaretli Ürünler Zirvesi’nin önümüzdeki yil üçüncüsünü düzenleyecegiz insallah. Cografi isaretli ürünler, hem üreticiyi hem tüketiciyi korurken ürünün kalitesini de arttiriyor. Üründe standartlasmayi da mümkün hale getirip pazarda bilgi kirliliginin de yok olmasina neden oluyor. Cografi Isaretli Ürünler bir yandan katma deger ve istihdam olustururken, tüketicinin ve üreticinin gelirlerini yükseltiyor. Yine çok deger verdigimiz kirsal nüfusu yerinde tutuyor, tarimsal üretim çesitliligini tesvik ediyor ve özgür ürünlerinde gelismesini sagliyor" ifadelerini kullandi.

Cografi isaretli ürünlerin turizm sektörüne de büyük bir katki sagladigini belirten Baran, "Bizim yaklasik 776 tane ürünümüzün bizim ülkemize katma degeri 1.5 Milyar Euro’dur. Ayrica 715 tane tescil almak için bekleyen ürünümüz var. Avrupa Birligi’nden tescil almak çok önemli. Malatya kayisisi, Aydin inciri ve Antep baklavasi tescil almis ürünlerimizdendi. Simdi bunlara tescil almis 4 adet yeni ürün ekledik. Bunlar, Aydin kestanesi, Milas zeytinyagi, Bayramiç beyazi ve Tasköprü sarimsagi. Böylece tescil almis ürün sayimiz 7 oldu. Avrupa Birligi’nde de tescil almak için sira bekleyen ürün sayimiz da su anda 18. Dileriz ki bu 18 ürünümüz de bir an önce tescil alsin ve ülke ekonomisine katki saglasin" diye konustu.

ATO Baskani Baran konusmasinin ardindan Vali Sahin ve Rektör Ünüvar’la beraber cografi isaretli ürünlerin tanitildigi stadi inceledi. Baran daha sonrasinda, açik havada cografi isaretli ürünlerin ikram edildigi alani gezerek kitabin hazirlanma asamasinda emegi geçen akademisyenlere plaket takdim etti.

Düzenlenen tanitim toplantisina, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Sahin Isikgece, Ankara Valisi Vasip Sahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Habip Asan, Ankara Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Rasit Serhat Taskinsu ve ATO Baskan yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz da katildi.

Kaynak: İHA