Uluslararasi Ceza Mahkemesi Bassavciligi'na Seçilen Karim Khan Yemin Ederek Görevine Basladi

Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) Bassavciligi'na seçilen Ingiliz Hukukçu Karim Asad Ahmad Khan, yemin ederek görevine basladi.

UCM'nin Lahey'deki binasinda Mahkeme Baskani Hakim Piotr Hofmanski huzurunda yeminini eden Karim Khan, 9 yillik Bassavcilik görevine bugün resmen baslamis oldu.

Khan, yemin töreninin ardindan yaptigi konusmada, suçlularin cezasiz kalmamasi için çalisacagini ve bu dogrultuda mahkemenin kurucu anlasmasi Roma Statüsü'ne bagli hareket edecegini kaydetti.

Savcilik birimi olarak magdurlara çok sey vadedip mahkemeden elleri bos göndermemeleri gerektigine deginen Khan, gerçege uygun hareket edeceklerini belirtti.

En son BM adina Irak’ta terör örgütü DEAS'in soykirim, insanliga karsi islenen suçlar ve savas suçlari hakkinda inceleme yapan ekibin baskanligini yürüten Khan, adini ilk kez 2014'te Israil'in Gazze'ye saldirisi ve ABD'nin Afganistan'daki savas suçlari üzerine yaptigi sorusturmalarla duyurmustu.

- Eski Bassavci Fatou Bensouda'dan veda mesaji

Bu arada, UCM'deki Bassavcilik görevi dün sona eren Fatou Bensouda veda mesaji yayimladi.

Bensouda, kendisi için yapilan veda toplantisinda "Savciligin adil, etkili ve caydirici olmak için taraflarin kim olduguna bakmaksizin korkusuzca ve kayirmadan sadece hukuka dayanarak karar vermesi gerekir." ifadelerini kullandi.

Mahkemedeki görevine 2004'te savcilik biriminde baslayan Gambiya'li Bensouda, 15 Haziran 2012'de UCM'ye taraf devletlerin oylariyla Bassavci olarak göreve baslamisti.

Bensouda, görevde kaldigi 9 yil boyunca Afganistan, Filistin, Ukrayna, Myanmar olaylarina iliskin önemli kararlara imza atmisti.

Bensouda, Amerikan askerlerinin Afganistan'da savas suçu isleyip islemediklerini sorusturdugu için eski ABD Baskani Donald Trump döneminde ABD'nin vize yaptirimina maruz kalmisti.

Kaynak: AA