Nijerya Devlet Baskani Buhari, Ülkesindeki Boko Haram Tehdidinin Libya'daki Istikrarsizliktan Kaynaklandigini Iddia Etti

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkesindeki terör örgütü Boko Haram tehdidinin Libya'daki istikrarsizliktan kaynaklandigini iddia etti.

Devlet Baskanligindan yapilan açiklamaya göre Buhari, yeni atanan Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve Birlesmis Milletler Bati Afrika ve Sahel (UNOWAS) Baskani Çadli Mahamat Saleh Annadif ile baskent Abuja'daki Aso Rock Sarayi'nda görüstü.

Buhari görüsmede, Nijerya'daki Boko Haram tehdidinin Libya'daki istikrarsizliktan kaynaklandigini iddia ederek, Bati Afrika ve Sahel bölgesindeki güvensizlige karsi birlik olma çagrisi yapti.

Bölgedeki güvenlik sorunlarini "muazzam" olarak nitelendiren Buhari, Boko Haram'in Nijerya ve bazi komsu ülkelerde masum kisileri öldürürken, Mali'de ise militanlarin ülkenin çogu bölgeleri isgal ettigini kaydetti.

Buhari, Çad'in Nijerya'nin komsusu oldugunu animsatarak, "(Annadif), Mali'de 5 yil görev yaptiktan sonra Sahel'i etkileyen konularda engin deneyimin var. Umarim ülkeleri etkileyen sorunlarla yüzlesmek için birlikte çalismaya yönlendirirsiniz." ifadelerini kullandi.

Annadif ise Nijerya'nin Bati Afrika'daki önemli rolünü bildigi için atanmasindan kisa bir süre sonra ziyarete geldigini, Sahel bölgesinin sorunlarina oldukça asina oldugunu ve basarili olmasi için Nijerya'nin yardiminin gerekecegini söyledi.

Kaynak: AA