Meksika'da Yeni Seçilen 2 Vali Ve 3 Milletvekilinin Kartel Ile Baglantisi Ortaya Çikti

Meksika’da 6 Haziran’da yapilan seçimlerde seçilen Sinaloa ve Potos eyaletlerinin valileri ile Temsilciler Meclisine seçilen 3 üyenin uyusturucu kartelleri ile baglantili oldugu tespit edildi.

Meksika Ulusal Istihbarat Merkezi (CNI) 6 Haziran’da yapilan seçimler öncesi organize suç örgütlerinin seçime müdahalesinin önlenmesi amaciyla her aday için güvenlik sorusturmasi baslatmisti. Güvenlik sorusturmasi sonucu bazi adaylarin kartel ile baglantisi bulundu. Kartel baglantisi bulunan kisiler arasinda Sinaloa Eyaleti Valisi seçilen Rubén Rocha Moya ve San Luis Potos Valisi seçilen Ricardo Gallardo Cardona ile Temsilciler Meclisi üyeligine seçilen Emmanuel Reyes Carmona, Francisco Javier Huacus Escuivel ve Miguel Pavel Jarero Velazquez oldugu belirtildi. Ulusal Yenilenme Hareketi (Morena) adayi olarak Sinaloa Eyaleti Valisi seçilen Moya’nin Joaqun “El Chapo” Guzmn ve Ismael “El Mayo” Zambada’ya ait olan Pasifik Karteline bagli oldugu belirlendi.

Meksika Yesil Ekolojik Partisi (PVEM) adayi olarak San Luis Potos Valisi seçilen Cardona’nin ise, Kuzeybati Karteli ve Los Zetas suç örgütleri ile geçmiste hakkinda süphelenilen baglantisini halen devam ettirdigi tespit edildi. Cardona, 2012-2014 yillari arasinda sahsi sirketleri araciligiyla 200 milyon dolardan fazla yasadisi para transferi yapmaktan dolayi 2015 yilinda tutuklanmis ancak delil yetersizligi sebebiyle 11 ay sonra serbest birakilmisti. Buna ek olarak Gallardo ile babasi Ricardo Gallardo Jurez hakkinda 2009-2018 yillari arasinda yönetici olduklari Soledad Belediyesine ait 700 milyon peso (35 milyon dolar) parayi hortumlama süphesiyle Mali Istihbarat Birimleri (FIU) tarafindan sorusturma baslatilmisti.

Organize suç örgütleri ile baglantisi bulunan 3 Temsilciler Meclisi üyesinden Guanajuato Eyaleti Valle de Santiago bölgesinden seçilen Emmanuel Reyes Carmona Federal Istihbarat Birimlerinin arastirmasina göre su anda El Altiplano’da tutuklu bulunan El Marro lakapli Jose Antonio Yepez Ortiz’in yönettigi Santa Rosa de Lima karteli ile baglantisi oldugu tespit edildi.

Bir diger seçilmis meclis üyesi Francisco Javier Huacus Escuivel’in Apatzingn bölgesinde hakim olan Viagra Örgütüyle baglantili oldugu belirlendi. Diger seçilmis Temsilciler Meclisi üyesi olan Miguel Pavel Jarero Velazquez’in de organize suç örgütü baglantisi bulundugu ifade edilip hangi örgüt oldugu belirtilmedi. Ulusal Istihbarat Merkezinin (CNI) bütün bu bulgularina ragmen savcilik henüz söz konusu kisiler hakkinda henüz sorusturma baslatmadigi ifade edildi.
Kaynak: İHA