Vuhan Viroloji Enstitüsü Direktörü Si'dan, Laboratuvarin Kovid-19'Un Üretildigi Yer Oldugu Iddialarina Tepki

Çin'in Vuhan kentindeki Vuhan Viroloji Enstitüsü Direktörü Si Cingli, laboratuvarinin yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) üretildigi yer veya kaynagi oldugu iddialarina tepki gösterdi.

Si, New York Times muhabirine yaptigi açiklamada, bu saglik felaketinden laboratuvarin sorumlu olmadigini savundu.

"Kaniti olmayan bir seye ben nasil kanit göstereyim." ifadesini kullanan Si, dünyanin bu sonuca nasil geldigine anlam vermedigini belirtti.

Si, masum bir bilim insanina sürekli çamur atildigini kaydetti.

Laboratuvarda 2017'de yapilan deneyle ilgili iddialara atifta bulunan Si, bir virüsü daha tehlikeli hale getirmek istemedikleri için deneylerinin "fonksiyon kazanimi (GOF) deneylerinden" farkli oldugunu belirtti.

Si, deneylerinde virüsün türler arasinda nasil siçrayabilecegini anlamaya çalistiklarini savunarak, laboratuvarda hiçbir zaman virüslerin öldürücülügünü güçlendiren GOF deneyleri yapilmadigini veya yapilmasinda is birliginde bulunmadiklarini söyledi.

- 2017'deki deney

New York Times gazetesinin haberine göre, Si ve enstitüye bagli laboratuvardaki ekibi, 2017'de yaptiklari bir deneyle ilgili rapor yayimlamisti.

Raporda, virüslerin insan hücrelerine bulasabilme ve çogalma yeteneginin incelenmesi amaciyla var olan virüs parçalarini esleyerek ve karistirarak yeni hibrit yarasa koronavirüsleri meydana getirdikleri belirtilmisti.

Rapora göre, söz konusu virüs parçalarinin en az biri insanlara da bulasabiliyor.

2002-2003 yillarindaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salginin ardindan, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin oldugu bir arsiv yaratmak amaciyla kurulan Vuhan Viroloji Laboratuvari, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildigi ve yanlislikla disari çiktigi iddialarina konu olmustu.

Çinli yetkililer söz konusu iddialari reddetmis, Kovid-19'un baska bir ülkede ortaya çiktigi ve ithal dondurulmus deniz ürünleriyle ülkeye geldigine dair kanitlanmayan karsi iddialar ortaya atmisti.

- Kovid-19 ilk kez Vuhan'daki gida pazarinda görülmüstü

Dünya, Kovid-19 salginindan ilk kez, Çin'in 31 Aralik 2019'da Hubey eyaletine bagli Vuhan kentinde "kaynagi bilinmeyen gizemli solunum yolu hastaliginin" ortaya çiktigini Dünya Saglik Örgütü'ne bildirmesiyle haberdar olmustu.

Hastalik, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gida pazarini ziyaret eden kisilerde görülmüs, sebebi anlasilamayan "solunum rahatsizligi" sikayetiyle 17 Kasim'da ilk hasta hastaneye basvurmustu.

Akciger iltihaplanmasina yol açan hastaliga yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona ugramis hali oldugu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep oldugu anlasilmisti.

Kovid-19 verilerinin derlendigi "Worldometers" internet sitesine göre, dünyada 177 milyon 83 bin 715 kisiye bulasan Kovid-19 nedeniyle 3 milyon 828 bin 936 kisi hayatini kaybetti.

Kaynak: AA