UNICEF Açiklamasi Haiti'de Çete Savaslari Nedeniyle 2 Haftada 8 Bin 500 Kadin Ve Çocuk Evlerini Terk Etti

Karayip ülkesi Haiti'nin baskentinde son günlerde tirmanisa geçen ölümcül çete savaslari nedeniyle son 2 haftada yaklasik 8 bin 500 kadin ve çocugun evlerini terk ettigi bildirildi.

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonunun (UNICEF) yayimladigi raporda, baskent Port-au-Prince'de yüzlerce ailenin, çetelerin savasi arasinda kaldigi kaydedildi.

Raporda, evlerini terk etmek zorunda kalan yaklasik 8 bin 500 kisinin spor salonlari gibi geçici yerlere sigindigi; gida, su kiyafet ve battaniye ihtiyaçlarinin oldugu belirtildi.

BM verilene göre, Port-au-Prince'da son 9 ayda ise 14 bin kisinin evlerinin terk ettigi kaydediliyor.

- Haiti'nin yüzde 60'inin çetelerin kontrolünde oldugu iddiasi

Ulusal Insan Haklari Savunma Agi'nin direktörü Pierre Esperance, ülkenin yüzde 60'inin çetelerin kontrolünde oldugu ve 2018'den bu yana bölge halkindan 12 kisinin öldürüldügünü söyledi.

Esperance, çetelerin çok güçlü oldugunu vurgulayarak bu gruplara "müsamaha" gösterildigini ifade etti.

Son günlerde siddetin zirve yapmasi nedeniyle endiseli oldugunu kaydeden Esperance, Devlet Baskani Jovenel Moise'nin görevini sürdürmesi halinde durumun kötülesecegi uyarisinda bulundu.

Sinir Tanimayan Doktorlar, tirmanan siddet nedeniyle yalnizca 2-4 Haziran tarihlerinde bölgedeki merkezine atesli silahlarla yaralanan 40 kisinin geldigi bilgisini paylasti.

Çeteler, son haftalardaki siddet eylemlerinde polisi de hedef almis, bazi is yerleri yagmalanmis ve bazilari da kundaklanmisti.

Baskentin Martissant ve Delmas bölgelerinde söz konusu siddet olaylari nedeniyle is yerleri ve okullar kapanirken toplu tasimalarda aksamalar meydana gelmisti.

Haiti'de bazi bölgelerinin çetelerin kontrolüne girdigi kaydediliyor.

- Haiti'de tartismali baskanlik seçimi

Haiti'de Devlet Baskani Moise, 2016'daki tartismali baskanlik seçimleri nedeniyle görevini bir yil geçici olarak yürütmüs, baskanlik görevine resmen Subat 2017'de baslayabilmisti. Moise, bu sebeple 5 yil olan baskanlik görev süresinin Subat 2022'de dolacagini öne sürerken muhalefet partileri, görev süresinin 7 Subat 2021'de doldugunu savunuyor.

Haiti'de halk, 7 Subat 2019'dan bu yana ülkede artan enflasyona, kamuda yolsuzluga, gida malzemeleri gibi temel ihtiyaç maddelerinin azalmasina ve baskentte birçok benzin istasyonunun kapanmasina neden olan akaryakit sikintisina tepki göstererek Moise'nin istifasi talebiyle hükümet karsiti gösteriler düzenliyor.

Kaynak: AA