Cumhurbaskani Erdogan, Brüksel Forumu'nun 'Istikrara Katki' Oturumunda Konustu Açiklamasi

'Türkiye'nin sinirlari ayni zamanda NATO’nun sinirlaridir. Bu bakimdan, sadece kendi milli menfaatlerimiz için degil, transatlantik cografyasinin güvenlik ve istikrarinin temini için de önemli bir sorumluluk üstlendigimizi biliyor, adimlarimizi bu bilinçle atiyoruz' 'Terörün her türlüsüne karsi yürüttügümüz mücadelede maalesef müttefik ve ortaklarimizdan bekledigimiz destek ve dayanismayi göremedik' 'Suriye, Irak ve Türkiye'de eli masumlarin kanina bulasmis terör örgütü elebaslarinin mesru bir aktör gibi en üst seviyede muhatap alindigina, desteklendigine sahit olduk' 'Sahadaki sorunlarin çözümünde inisiyatif alan, insani boyutu öne çikaran, yapici ve aktif bir siyaset uyguluyoruz. Irak'tan Afganistan'a, Kafkaslar'dan Balkanlar'a, Karadeniz'den Akdeniz'e, Afrika'ya kadar istikrarin tesisine yönelik tüm girisimlere öncülük ediyor, katki sagliyoruz' 'Türkiye, NATO harekat ve misyonlarina en çok katki saglayan ilk 5, ortak bütçeye en fazla katki veren ilk 8 müttefik arasinda yer aliyor'

Cumhurbaskani Erdogan, Brüksel Forumu'nun 'Istikrara Katki' Oturumunda Konustu Açiklamasi
Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'nin sinirlarinin ayni zamanda NATO’nun sinirlari oldugunu belirterek, "Bu bakimdan, sadece kendi milli menfaatlerimiz için degil, transatlantik cografyasinin güvenlik ve istikrarinin temini için de önemli bir sorumluluk üstlendigimizi biliyor, adimlarimizi bu bilinçle atiyoruz." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi marjinda düzenlenen Brüksel Forumu'nun "Istikrara Katki" baslikli oturumunda video mesaj yoluyla konustu.

Dünyanin asimetrik tehditlerle yüzlestigi sancili bir dönemde düzenlenen sempozyumun tüm insanlik için hayirlara vesile olmasini dileyen Erdogan, teknolojik gelismeler, demografik baskilar, iklim degisikligi, terör, düzensiz göç ve koronavirüs salgininin, yeni sinamalari beraberine getirdigine isaret etti.

Bu durumun zorunlu olarak güvenlik ve istikrara dair bakisi da etkiledigini dile getiren Erdogan, bu konularin bütüncül bir vizyonla ele alinmasi gerektigini bildirdi

Türkiye'nin bu anlayisla, bölgesinde ve ötesinde güvenilir bir müttefik olarak üzerine düseni fazlasiyla yerine getirdigini vurgulayan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sahadaki sorunlarin çözümünde inisiyatif alan, insani boyutu öne çikaran, yapici ve aktif bir siyaset uyguluyoruz. Irak'tan Afganistan'a, Kafkaslar'dan Balkanlar'a, Karadeniz'den Akdeniz'e, Afrika'ya kadar istikrarin tesisine yönelik tüm girisimlere öncülük ediyor, katki sagliyoruz. Komsularimizla iliskilerimizde uluslararasi hukuka, adalet ve hakkaniyete, karsilikli hak ve çikarlara saygiyi gözetiyoruz. Komsumuz ve müttefikimiz Yunanistan'la aramizdaki diyalog kanallarinin canlandirilmasinin, ikili meselelerin çözümünün yaninda bölgemizin istikrar ve refahina da hizmet ettigine inaniyorum."

- "Türkiye tüm uluslararasi platformlarda terörle mücadelede ilk safta"

Erdogan, bugün istikrarin tesisinin önündeki en büyük engellerden birinin terör oldugunun altini çizerek, "Türkiye, NATO basta olmak üzere ilgili tüm uluslararasi platformlarda terörle mücadelede ilk safta yer almaktadir. PKK/PYD'den DEAS ve FETÖ'ye kadar birçok terör örgütüyle sinirlarimiz içinde ve disinda yogun bir mücadelenin içindeyiz." diye konustu.

Türkiye'nin DEAS'la gögüs gögüse çarpisan ve bu ugurda gencecik evlatlarini sehit veren tek NATO müttefiki oldugunu belirten Erdogan, söyle devam etti:

"Sinir ötesi operasyonlarimizda 4 bine yakin DEAS'li teröristi etkisiz hale getirdik. Terörün her türlüsüne karsi yürüttügümüz mücadelede maalesef müttefik ve ortaklarimizdan bekledigimiz destek ve dayanismayi göremedik. Suriye, Irak ve Türkiye'de eli masumlarin kanina bulasmis terör örgütü elebaslarinin mesru bir aktör gibi en üst seviyede muhatap alindigina, desteklendigine sahit olduk. Unutulmamalidir ki Türkiye'nin sinirlari ayni zamanda NATO'nun sinirlaridir. Bu bakimdan, sadece kendi milli menfaatlerimiz için degil, transatlantik cografyasinin güvenlik ve istikrarinin temini için de önemli bir sorumluluk üstlendigimizi biliyor, adimlarimizi bu bilinçle atiyoruz."

- "Türkiye NATO'ya en çok katki saglayan ilk 5 müttefik arasinda"

Türkiye'nin, NATO harekat ve misyonlarina en çok katki saglayan ilk 5, ortak bütçeye en fazla katki veren ilk 8 müttefik arasinda yer aldigini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Çok Yüksek Hazirlik Seviyeli Müsterek Görev Kuvveti’nin komutasi da bu sene Türkiye'dedir. Ittifakin en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, NATO'nun güncel tehdit ve imtihanlara karsi adaptasyonu için aktif rol oynamaktadir. Hazirlikli olabilmek bakimindan müttefikler olarak atacagimiz adimlar kadar, ortaklarimizin kapasite gelistirmelerine yapacagimiz katkilar da önemlidir. Türkiye, dinamik ekonomisi, güçlü savunma sanayisi, ilkeli dis politikasi ve müttefikleriyle is birligi içinde, küresel baris, refah ve istikrarin tesisine yardimci olmayi sürdürecektir. Bu düsüncelerle sözlerime son verirken, bu zorlu süreçte dayanisma ve is birligi içerisinde hareket etmenin önemini tekrar vurgulamak istiyorum."

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin sonunda etkinligin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür etti.
Kaynak: AA