Büyükçekmece'de Deprem Ve Tsunami Gözlem Istasyonunun Açilisi Gerçeklesti

Büyükçekmece Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstütüsü ile birlikte ortaklasa yürüttükleri deprem ve tsunami gözlem istasyonunun açilisi gerçeklesti. Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün ve beraberindeki heyetin katilimiyla açilan istasyon, yasanabilecek olasi tsunamilerde 5-7 dakika arasinda erken uyari saglayacak.

Büyükçekmece'de Deprem Ve Tsunami Gözlem Istasyonunun Açilisi Gerçeklesti
Büyükçekmece Belediyesi, Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü isbirligiyle kurulan Büyükçekmece deprem ve tsunami Gözlem Istasyonu’nun açilisi gerçeklestirildi.

Açilisa Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Haluk Özener, Bölgesel Deprem-Tsunami izleme merkezi müdürü Dr. Dogan Kalafat ile diger yetkililer katildi.

Marmara bölgesinde deprem sonrasi yasanabilecek can kayiplarini azaltmasi hedeflenen gözlem istasyonunun olasi tsunamilerde 5 - 7 dakika arasinda daha erken uyari saglamasi bekleniyor. Meteorolojik ölçümlerin yapilmasinda önemli rol oynamasi beklenen istasyon, çevre bölgelerdeki tarimsal faaliyetlere katki saglayacak.

“Marmara bölgesinde deprem sonrasi tsunami riskini azaltmak için kuruldu”

Deprem ve tsunami erken uyari sisteminin açilisinda konusan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Haluk Özener, “Bogaziçi Üniversitesi ve Kandilli Rasathanesi Arastirma Enstitüsü ve Büyükçekmece Belediyesi isbirligiyle kurmus oldugumuz deprem tsunami gözlem istasyonunun açilisini gerçeklestiriyoruz. Bu istasyonun özelligi öncelikle biliyorsunuz Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Türkiye’ye yayilmis deprem istasyonlariyla anlik olarak deprem gözlemleri ve yüklendigi Uluslararasi sorumluluk çerçevesinde Ege, Akdeniz, Karadeniz ile baglantili denizlerde tsunami uyari görevi, tsunami servis saglayici görevi üstlenmektedir. Sadece Türkiye degil çevredeki ülkelerimize de bu konuda destek vermekteyiz. Bu istasyon içerisinde sismik deprem gözlemleri, meteoroloji gözlemler hem de deniz gözlemleri yapilacak. Bir sonraki adimda da çok yakin zamanda bu istasyonda GPRS istasyonu ile yer kabugu hareketlerini anlik olarak takip etme sansimiz olacak. Bu konuda yaptigimiz deprem zararlarini azaltma konusunda yaptigimiz çalismalar için önemli bir adim açmakta oldugumuz istasyon. Bundan sonra da bu isbirliginin devam edecegine Büyükçekmece Belediyesi ile egitim alaninda da devam edecegine inaniyorum. Istasyonun özelligi biliyorsunuz biz deprem istasyonlarina anlik, çok hizli çözümlerle aslinda depremin lokasyonunu 30 saniyede belirleyebiliyoruz. Tsunami istasyonlarinin özelligi de bu degisimleri ve gözlem parametrelerini gözlemleyerek olasi bir Marmara depreminin biliyorsunuz bizi bekleyen bir risk tsunami. Bunun örneklerini biz gördük. Olasi bir tsumani esnasinda direkt fayin özelliginden degil deniz tabaninda meydana gelecek bir heyelandan sonra tsunami olabilecek. Bu konuda da kurulan istasyonlarla hedefimiz 5,7 dakika arasinda tsunami uyari mesajini vermek. Dolayisiyla tsunami dolaysiyla olusabilecek can ve mal kaybini engellemek. Bu istasyon o anlamda çok önem tasiyor. Emegi geçen herkese kurumum ve sahsim adina tesekkür ediyorum. Kandilli Rasathanesi ve deprem arastirma enstitümüzün Istanbul Belediye Baskanligiyla yürütmüs oldugu çalismalar var. Enstitü olarak uyari mesajini direkt olarak Türkiye’de yetkili kurum olarak AFAD’a veriyoruz. Oradan da topluma uyari ve gerekli tedbirler o kurum tarafindan veriliyor” dedi.



“Depremin korkunç yüzünü biliyorum”

Depremin etkilerini yakindan bildigini ifade eden Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, “Büyükçekmece deprem konusunda hassas olan yerlerden bir tanesi. 1999 depremini yasamis belediye baskaniyim. Depremin korkunç yüzünü biliyorum. O nedenle 2000 yilindan itibaren Büyükçekmece’de yikilip insanlari öldürebilecek Binalarin tamamini yenilemek için yogun bir çalisma yaparken. Akademik ve bilimsel çalismalari yok saymadik. Biraz önce Haluk Hocamin da ifade ettigi gibi bu iste Türkiye’nin en önemli otoriterlerinden bir tanesi. Yapmis oldugumuz çalismalar dogrultusunda Büyükçekmece’nin de hassasiyetin, bildigimiz için deprem ve tsunami istasyonunun buraya kurulmasini istediler. Karsida deprem istasyonu kuruldu. Elde edilecek veriler tümüyle bilimsel ortamda bizlere ulastirilacak. Bize önemli veriler verecek. Yani Bilim insanlara ve depremle ugrasanlara. Bu arada da tsunaminin olup olamayacagi konusunda degisik ifadeler var. Deprem olacak. Büyükçekmece’nin karsisinda 6,7 kilometre ilerideki Silivri veya Marmara çanaginda olacak. 1800 yillarindan beri kirilmayan fayin oldugu biliniyor. Çok etkilenecegimiz için tüm verilerin bize ulasmasi ve tsunaminin olup olamayacagini bilmiyoruz. 5,7 dakika öncesinden haber verilmesi inanilmaz katkidir can ve mal kaybinin önlenmesiyle ilgili. Ileri düzeyde biz bilgi aktaran bir merkez. Büyükçekmece belediyesi olarak degil tüm Marmara’da bilim insalarina can kaybinin aza indirilmesine katki sunuyor. Arastirma enstitümüze ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA