Israil, Gazze'ye Önemli Ve Zorunlu Ürünlerin Girisine Engel Olmayi Sürdürüyor

Israil yönetiminin, Gazze Seridi'ne önemli ve zorunlu ürünlerin girisine halen engel oldugu belirtildi.

Israil, Gazze'ye Önemli Ve Zorunlu Ürünlerin Girisine Engel Olmayi Sürdürüyor
Gazze'de Hamas Hareketi'nin yönettigi Filistin Ekonomi Bakanligina bagli Sinir Kapilari ve Ticaret Genel Müdürü Rami Ebu er-Ris, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Israil güçlerinin, ticaret kapisi olarak kullanilan Kerm Ebu Salim Sinir Kapisi'ni saldirilarin son buldugu geçen aydan bu yana kismi çalistirdigini söyledi.

Yalnizca temel gida maddeleri, yem ve bazi ilaç çesitlerinin girisine izin verildigini dile getiren Ebu er-Ris, Gazze için zorunlu ve oldukça önemli olan ürünlerin girisine müsade edilmedigine dikkati çekti.

Ebu er-Ris, "Isgal güçleri, çesitli sanayi ürünleri, ham maddeler ve yapi malzemelerinin geçisini engelliyor. Ayrica, hayali güvenlik gerekçeleriyle engellenen ürünler arasinda hem askeri hem sivil maksatli çift kullanim imkani oldugunu iddia ettigi malzemelerin de girisine izin verilmiyor." diye konustu.

Ihracata tamamen engel olundugunu belirten Filistinli yetkili, hurda, mobilya ve sebze ürünleri gibi daha birçok ürünün de Bati Seria'daki yerli pazara sunulmasina engel olundugunu vurguladi.

Ebu er-Ris, ticari ürünlerin girisi için kullanilan Kerm Ebu Salim Kapisi'nin bu türden giris çikislara kapali tutulmasinin Gazze'de ticari hareketi felç ettigini ve bölgede issizligi yükselttigini kaydetti.

Israil'in Gazze Seridi'ne düzenledigi son saldirilara iliskin de konusan Ebu er-Ris, "Israil, kasitli olarak fabrikalari bombaladi. Yaklasik 18 fabrika bu saldirilarda büyük yikima ugradi." ifadelerini kullandi.

Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.

Gazze'deki saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi yaralanmis, binlerce bina tamamen yikilmis ya da kullanilamaz hale gelmisti. Filistin direnis hareketleri ise Israil'in saldirilarina karsi Tel Aviv dahil olmak üzere birçok kenti füzelerle hedef almisti.

Kaynak: AA