Israil'de Netanyahu'yu Koltugundan Edecek Koalisyon Hükümetinin Güven Oylamasi Bugün Yapilacak

Israil'de Basbakan Binyamin Netanyahu dönemini sona erdirecek koalisyon hükümetinin güven oylamasi bugün Mecliste gerçeklestirilecek.

Israil'de en uzun süre basbakanlik yapan ve Mart 2009'dan bu yana koltugu araliksiz elinde bulunduran Netanyahu yönetiminde sona yaklasildi.

Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ve Yamina lideri Naftali Bennett'in öncülügünde olusturulan koalisyon hükümetinin güven oylamasi yerel saatle 16.00'da yapilacak.

Lapid-Bennett koalisyonunun kurulabilmesi için 120 sandalyeli Mecliste 61 milletvekilinin güvenoyuna ihtiyaç duyuluyor.

Netanyahu'ya muhalif 8 partinin olusturdugu koalisyonun toplam milletvekili sayi ise 62.

Her ne kadar milletvekili sayisi güvenoyu için kritik esikte olsa da Israil basini, Lapid-Bennett koalisyonunun büyük olasilikla yeterli destegi alarak göreve baslayacagini yaziyor.

- Bennett yeni basbakan olacak

Koalisyon hükümeti güvenoyu alirsa 12 yillik Netanyahu iktidari sona erecek ve Yamina lideri Bennett basbakanlik koltuguna oturacak.

Bennett, 2 yil boyunca basbakanlik görevini yürüttükten sonra Agustos 2023'te koltugu koalisyon ortagi Gelecek Var Partisi lideri Lapid'e devredecek.

- Koalisyonun uzun soluklu olup olmayacagi merak konusu

Bennett-Lapid koalisyonu, Netanyahu karsitliginda birlesmis, farkli görüslere sahip 8 partiden olusuyor.

Hem sandalye sayisinin kritik esikte olmasi hem partilerin bazi konularda tamamen farkli görüslere sahip olmasi nedeniyle Israil'de koalisyonun ömrünün uzun soluklu olup olmayacagi tartisiliyor.

Bennett'in partisi Yamina asiri sag görüsleriyle öne çikiyor ve isgal altindaki Bati Seria'da yasa disi Yahudi yerlesim birimlerini destekliyor.

Koalisyonun ortaklarindan Israil vatandasi Filistinlileri temsil eden Birlesik Arap Listesi (Ram) ise buna karsi çikiyor. Bir diger koalisyon ortagi Meretz ise sol blokta yer alan bir parti.

Bu nedenle koalisyon hükümetinin uzun soluklu olmayacagi ve bu yilin sonunda Israil'in yeniden erken seçime gitmek zorunda kalabilecegi yorumlari yapiliyor.

Kaynak: AA