Israil'de Netanyahu Karsiti Koalisyonun Güven Oylamasinin Yapilacagi Meclis Oturumu Devam Ediyor

Israil'de Gelecek Var ve Yamina partilerinin öncülügündeki koalisyon hükümetinin güven oylamasinin yapilacagi Meclis toplantisi yerel saatle 16.00'da basladi.

Oylama öncesi Genel Kurulda kürsüye ilk olarak kurulacak koalisyon hükümetinin güvenoyu almasi halinde Israil'in yeni basbakani olacak Yamina lideri Naftali Bennett geldi.

Netanyahu'nun blokunda yer alan milletvekilleri sik sik Bennett'e tepki göstererek konusmasini kesti.

Bennett'e tepki gösteren bazi milletvekilleri Meclis korumalari tarafindan Genel Kurul disina çikarildi.

- "Iran ile nükleer anlasmanin yenilenmesi hata olur"

Bennett, kurulacak yeni hükümetin Israil vatandasi Filistinliler ile Israil devleti arasinda "yeni bir sayfa" açacagi vaadinde bulundu.

Konusmasinda ülkesine yönelik "güvenlik tehditlerinin" sonlanmadigini savunan Bennett, Israil'in saldiri ve savunma kapasitesini artiracaklarini belirtti.

Bennett ayrica isgal altindaki Bati Seria'da özellikle "C bölgesinde" yer alan yasa disi Yahudi yerlesim birimlerini desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Iran'in nükleer faaliyetlerine de deginen Benneet, "Yeni hükümet, ülkemiz için en büyük tehdit olan Iran'in nükleer projesiyle mücadele etmekle ise baslayacak." ifadelerini kullandi.

Tahran yönetiminin nükleer silaha sahip olmasina izin vermeyeceklerini dile getiren Bennett, "Iran'la nükleer anlasmayi sürdürmek, dünyanin en siddetli rejimlerinden birini mesrulastiracak bir hatadir." degerlendirmesinde bulundu.

- Netanyahu: "Filistin devletini önlemeliyiz"

Basbakan Netanyahu ise Genel Kurulda yaptigi konusmada Lapid-Bennett liderliginde kurulan koalisyonu yikana kadar "basi dik" olarak muhalefette kalacaklarini belirtti.

Israil'in karsi karsiya oldugu en büyük ikinci zorlugun "bir Filistin devletini önlemek oldugunu" ileri süren Netanyahu, "Yeni ABD yönetimi zaten bu yönde hareket ediyor, (Bati Seria'daki yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinde) insaatin dondurulmasini ve Dogu Kudüs'teki Filistin konsoloslugunun yeniden açilmasini talep ediyor." ifadelerini kullandi.

Rakibi Bennett'in uluslararasi konumu, statüsü veya bilgisi olmadigini savunan Netanyahu, "Iran'dakiler kutlama yapiyor. Iran'a ve onun liderine bir mesajim var: Muhalefette güçlü bir ses olacagiz. Yakinda geri dönecegiz." seklinde konustu.

Israil Meclisinde Lapid-Bennett öncülügündeki koalisyon için güven oylamasina ise henüz geçilmedi.

Koalisyonun kurulabilmesi için 120 sandalyeli Mecliste 61 milletvekilinin destegi gerekiyor.

Mecliste oturum devam ederken disarida Basbakan Binyamin Netanyahu destekçileri ile karsitlari tarafindan düzenlenen gösteriler dikkati çekiyor.

Kaynak: AA