ABD Baskani Biden'dan G7 Zirvesi Sonrasi 'Otokrat Hükümetlerle Yaris Içindeyiz' Mesaji

ABD Baskani Joe Biden, G7 Zirvesi sonrasi, "Biz aslinda Çin ile degil otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hizla degisen 21. yüzyilda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyecegi yarisi içindeyiz." dedi.

Biden, ilk yurt disi seyahatinde Ingiltere'de katildigi G7 Zirvesi'nin tamamlanmasinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda "ABD tekrar masada" mesaji verdi.

"G-7'deki muhataplarimin her birine ABD'nin üzerine düseni yapacagi mesajini ilettim. Amerika masaya geri döndü." diyen Biden, zirve için olaganüstü, is birlikçi ve üretken'' degerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 salginini bitirmek ve "adil ve kapsayici" küresel ekonomik iyilesme saglamanin ABD ve müttefiklerinin en önemli öncelikleri arasinda oldugunu aktaran Biden, G7'nin ihtiyaç duyan ülkelere 1 milyar doz asi tedarikinde bulunacagini, 2023'e dogruysa ilave bir milyar doz daha saglama ihtimalinin bulundugunu söyledi.

Salgini bitirmenin ise 2023 yilina kadar sürebilecegini belirten Biden, Brüksel'de katilacagi NATO zirvesine iliskin ise selefi Donald Trump'in aksine "NATO'nun ABD'nin güvenligi için hayati derece önemli oldugu" degerlendirmesinde bulundu.

16 Haziran'da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Cenevre'de yapacagi görüsme hakkinda da konusan Biden, Putin'in "Rusya-ABD iliskilerinin en düsük seviyede" oldugu degerlendirmesine katildigini söyledi.

Putin ile görüsmesinin ABD ve Rusya'nin iklim degisikligi gibi birlikte çalisabilecekleri bazi alanlar yaratmasini umut ettigini belirten Biden, zirvede Rusya ile anlasmazliklarini net bir sekilde ortaya koyacagini ifade etti.

"Bir kisinin davranisini degistirebileceginizin garantisi yok. Otokratlar muazzam bir güce sahip ve halka hesap vermek zorunda degiller." diyen Biden, Putin'in neden degismeyecegine inandigin sorulmasi üzerine ise gülümseyerek, "O, Vladamir Putin" yanitini verdi.

Biden, Rusya'nin uluslararasi normlara aykiri faaliyetlerde bulundugunu ama ayni zamanda "çignemekte zorlandiklari" bazi gerçek sorunlari da oldugunu da dikkati çekti.

Çin ile ilgili degerlendirmede de bulunan Biden, "Biz aslinda Çin ile degil, otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hizla degisen 21. yüzyilda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyecegi yarisi içindeyiz." dedi.

Çin ile çatisma istemediklerini yineleyen Biden, "Is birligi yapabilecegimiz alanlarda yapacagiz, anlasamadigimiz yerlerde ise bunu açikça söyleyecegim ve tutarsiz eylemlere karsilik verecegiz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA