Ingiliz Gencin Ölümüne Neden Olan ABD'li Ajanin Esi Için Sanal Durusma Yapilabilir

Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab, 2019'da trafik kazasinda bir gencin ölümüne neden olan ancak dokunulmazliga siginarak ülkeden kaçan ABD'li ajanin esine "sanal durusma" yolunun açik oldugunu bildirdi.

Raab, Ingiltere'de 2019'da ABD'li bir ajanin esi olan Anne Sacoolas'in araciyla çarparak ölümüne neden oldugu 19 yasindaki Harry Dunn'in davasina iliskin yaptigi açiklamada, "Biraz hesap verilebilirligi görmek istiyorum. Bence Harry Dunn'in ailesi daha azini hak etmiyor." ifadesini kullandi.

Raab, ABD'nin Sacoolas'in iadesini kabul etmedigini ancak Ingiltere'nin yasal yetkililerinin, Sacoolas'in avukatlariyla görüsmek ve ABD tarafindaki adalet sistemiyle ilgilenmek oldugunu belirtti.

Harry Dunn'in annesi Charlotte Charles ve babasi Tim Dunn, Ingiltere Kraliyet Savcilik Hizmetlerinin (CPS) Sacoolas'in avukatlariyla görüsmesini saglayan adimini memnuniyetle karsiladi.

Ailenin sözcüsü Radd Seiger de "Bu çok büyük bir gelisme ve bunu mümkün kildiklari için politikacilara minnettariz." dedi.

Ingiltere, Harry Dunn'in ölümüyle ilgili olarak ABD'li ajanini esi Sacoolas'in sanal durusmaya çikmasi için baski yapiyor.

Raab'in takip ettigi sanal durusma konusunun, Cornwall'da düzenlenen G7 Zirvesi’ne katilan ABD Baskani Joe Biden ile Ingiltere Basbakani Boris Johnson'un yaptigi bir toplantida önerildigi iddia edildi.

- ABD'li ajanin esi kazadan sonra Ingiltere'den kaçmisti

Harry Dunn, 27 Agustos'ta Northamptonshire bölgesindeki ABD'nin istihbarat üssü yakinlarinda meydana gelen kaza sonucu 19 yasindayken hayatini kaybetmisti.

Kaza esnasinda Harry'nin kullandigi motosikletin dogru seritte, Sacoolas'in hakimiyetindeki otomobilin ise yanlis seritte oldugu ortaya çikmisti.

ABD, kadinin diplomatik dokunulmazliga sahip oldugu gerekçesiyle yargilanmasina engel olurken, Ingiltere hükümeti de duruma itiraz etmemisti.

Sacoolas, 15 Eylül'de ABD askeri uçagiyla Ingiltere'yi terk ederken, kadinin kaçtigi Dunn'in annesi Charlotte Charles ve babasi Tim Dunn'a ancak bir hafta sonra söylenmisti.

Kazaya iliskin haberlerin yayilmasiyla Ingiliz yetkililer açiklama yapmak zorunda kalmis, Basbakan Boris Johnson, ABD Baskani Donald Trump'la görüserek konunun çözüme kavusturulmasini istemisti.

Beyaz Saray'da anne ve babayla görüsen Trump, kadinin Ingiltere'ye dönmesine yesil isik yakmamisti.

Kaynak: AA