Dünya Çevre Günü Farkindalik Etkinligi Düzenlendi

Ekosistem Restorasyonu temali 5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinligi, Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürlügü ile Kati ve Tehlikeli Atik Yönetim Koordinatörlügü is birligiyle gerçeklestirildi.

Dünya Çevre Günü Farkindalik Etkinligi Düzenlendi
Genis bir katilimla gerçeklestirilen ve kutlamadan ziyade farkindalik günü vurgusu yapilan panel, YouTube üzerinden canli olarak yayinlandi ve zaman içerisinde izlenebilecek sekilde kayit altina alindi.

Programin moderatörlügünü gerçeklestiren Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü ile Kati ve Tehlikeli Atik Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Ceylan; 5-16 Haziran 1972 yilinda Stockholm’de ilk dünya konferansi olma sifatiyla düzenlenen Birlesmis Milletler Çevre Konferansinda (113 ülkeden 1200 delegenin katildigi) özellikle 5 Haziran günü “Kalkinma Ugruna Çevremizi Yok Etmeyelim” mottosundan hareketle Dünya Çevre Günü olarak ilan edildigini aktardi.

Panelde, Çevresel Tükenmisligin Farkindaligina Vurgu Yapildi

Prof. Dr. Zeynep Ceylan, günümüzde etkisi ciddi sekilde hissedilen küresel iklim degisiklikleri ve küresel isinmanin, yüzeysel sularin asidifikasyonunun ve buzullarin eriyerek getirecegi onlarca problemin yani sira içme suyunun okyanuslara karismasinin olumsuzluklarina vurgu yapti.

Çöllesme, stratosferik ozon tabakasindaki incelme ve delinmeler, deniz ve okyanus diplerinin atik çöplügü haline gelmesi ve mikrokirleticilerin bilhassa mikroplastik kirliliginin ekosistemdeki canlilari tehdit ettigini vurgulayan Ceylan; yerel ve çevresel problemlerin yani sira ekosistemin tükenmisliginin bir Boomerang Paradigmasi olarak karsimiza çikan pandeminin toplum üzerindeki sarsici etkilerine de dikkat çekerek, etkinligi bir kutlama programi olmaktan öte, bas edilebilmesi çok ciddi önlemlerle ancak mümkün olabilecek “çevresel tükenmisligin farkindaligina yönelik” bir program olarak tertiplediklerini belirtti.

Farkindalik Etkinligine Katilim Oldukça Yogun Oldu

Atatürk Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen farkindalik etkinligine; moderatör olarak katilan Prof. Dr. Zeynep Ceylan’in yani sira programin açilis konusmasini gerçeklestiren Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Bayrakçeken Yurtcan, “Yesil ve Çevre Dostu Sehir Erzurum” baslikli konusmasi ile Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, “Çevre ve Yerel Yönetimler” baslikli konusmasi ile Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan, üniversitemiz disindan “Is Çevresi ve Saglik Etkilesimi” baslikli konusmasi ile KTÜ Halk Sagligi Anabilim Dali akademisyenlerinden Prof. Dr. Nazim Ercüment Beyhun, “Tüketim Aliskanliklarimizin Çevreye Olan Etkisi” baslikli konusmasi ile Mugla Sitki Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Çagdas Gönen, “Üniversitelerimiz ve Atik Yönetimi” baslikli konusmasi ile Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci, “Çevre ve Etik” baslikli konusmalari ile Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Seçen ve “Yasam Kaynagimiz Su” baslikli konusmasi ile Dr. Ögr. Üyesi Fatma Ekmekyapar Torun katilim sagladi.
Kaynak: İHA