Doga Harikasi Hersek Lagünü Yazi 235 Kus Türüyle Karsiladi

Kiraz kusunun eklenmesiyle tür sayisi artan Yalova'nin Altinova ilçesindeki lagünün ziyaretçilerine yönelik 'doga pasaportu' uygulamasi baslatildi Altinova Belediye Baskani Metin Oral: 'Uygulamamizdaki amaç, gelen ziyaretçileri doga ve hayvanlari koruma ve yasatma sözlesmesinin bir gönüllüsü yapmak. Internet üzerinden de doga gönüllülerini dijital kimlikle destekleyecegiz. Pasaport sahiplerine ayrica ilçe sinirlari içindeki tesislerimizde de ufak ufak bazi ayricaliklar taniyacagiz'

SITKI YILDIZ - Yalova'nin Altinova ilçesinde, Marmara Denizi kiyisinda dogal güzelliklere sahip Hersek Lagünü, ev sahipligi yaptigi yüzlerce kus türüyle essiz manzaralar sunuyor.

Son dönemde asansörlü kus gözlem kulesi yapilan lagün, yaz dönemine girilirken kuluçkaya yatan kuslara sessiz ve güvenli bir ortam sagliyor. Lagün, meraklilarina mavi ile yesilin bulustugu cografyadaki kus türlerini onlari rahatsiz etmeden izleme imkani sunuyor.

Altinova Belediye Baskani Metin Oral, AA muhabirine, kiraz kusunun da eklenmesiyle lagündeki tür sayisinin 235'e yükseldigini söyledi.

Kuslar arasinda en çok ilgi çekenlerin flamingolar oldugunu belirten Oral, "Bu gölümüzün artik farkindalik yaratacak bir göl haline gelmesini istiyoruz." dedi.

Oral, yakin zamanda "doga pasaportu" uygulamasini baslattiklarini ifade etti.

Ziyaretçilere ücretsiz verecekleri pasaporta, her gelislerinde kase basilacagini aktaran Oral, su bilgileri paylasti:

"Doga pasaportu uygulamamizdaki amaç, gelen ziyaretçileri doga ve hayvanlari koruma ve yasatma sözlesmesinin bir gönüllüsü yapmak. Internet üzerinden de doga gönüllülerini dijital kimlikle destekleyecegiz. Pasaport sahiplerine ayrica ilçe sinirlari içindeki tesislerimizde de ufak ufak bazi ayricaliklar taniyacagiz. Buna destek veren tüm vatandaslarimiza tesekkür ediyoruz. Buradaki amacimiz dogayi ve özellikle nesli tükenmekte olan türleri korumak. Doga satin alinabilecek bir nesne degil. Dolayisiyla kaybettigimiz zaman geri dönüsü ya yok ya da çok zor. Dolayisiyla biz kaybetmeden koruyarak gelecek nesillere bu dogadaki güzelliklerimizi birakmak istiyoruz. Bu pasaportu alan arkadaslarimiz da buna destek vermis olacaklar."

- "Su anda her sey yolunda gidiyor"

Kus gözlemcisi Fatih Bülbül de Türkiye'de 490'a yakin kus türünün bulundugunu, Hersek Lagünü'nde ise bunlardan 235'inin gözlemlendigini anlatti.

Lagünün durumuna göre bu sayinin 250'ye çikmasini beklediklerini dile getiren Bülbül, "Su anda alandaki kuslar üreme döneminde. Onun için de güvenligi artirdik. Kuslarimiza disaridan hayvanlar veya insanlarin yakinlasmasini engelliyoruz. Su anda her sey yolunda gidiyor alanda." diye konustu.

Normalde alanda kalmayan flamingolardan 13, kugulardan da 3'ünün konaklamaya devam ettigini kaydeden Bülbül, bu farkliligin alanin iyi korundugunun göstergesi oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA