(ÖZEL) Dertlerden Kurtaran 'Salut' Yani Hüdai Kaplicalari Tarih Boyunca Sifa Merkezi Oldu

Sifali sulari ile tarih boyunca ün salan Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesindeki Hüdai Kaplicalari normallesme süreci ile birlikte ziyaretçilerini agirlamaya baslarken, ayni zamanda Sandikli Belediyesi tarafindan yaptirilan ‘Geleneksel Tip Uygulamalari Merkezi’nin de ilerleyen dönemlerde hizmete girmesi ile alternatif tip alaninda da çigir açmaya hazirlaniyor.

(ÖZEL) Dertlerden Kurtaran 'Salut' Yani Hüdai Kaplicalari Tarih Boyunca Sifa Merkezi Oldu


Termal sularin iyi geldigi hastaliklar

Tarih boyunca her dönem ve medeniyette sulari ile sifa dagitan Hüdai Kaplicalari uzun süren pandemi sonrasinda tekrardan ziyaretçilerini agirlamaya basladi.

Bölgede termal su yer altindan yaklasik 72 derece sicaklikta çikariliyor. Sularin romatizma, romatoit, iltihapli hastaliklar, eklem rahatsizliklari, bagirsak, böbrek, cilt ve deri hastaliklarina iyi geldigi biliniyor. Tesiste kadin-erkek ayri olmak üzere kardelen çamur banyolari, kür merkezi, açik ve kapali yüzme havuzlari, çesitli termal sular, 24 adet saatlik orkide aile banyolari ile hizmet veriyor.

Tesiste çok yakinda alternatif tipta olacak

Kaplican Sandikli Belediyesi tarafindan yapimina baslanilan ve büyük bir kismi tamamlanan ‘Geleneksel Tip Uygulamalari Merkezi’nin de ileryen günlerde hizmete girmesi bekleniyor. Merkezde, doktor balik tedavisi, hacamat tedavisi, kupa tedavisi, sülük tedavisi, tuz odalari ve çamur banyolarindan olusan odalari olacak.

Tarihte Hüdai Kaplicalari

Sandikli ilçesine 8 kilometre uzakliktaki Hüdai Kaplicalari’nin Frigler döneminden beri sifa merkezi olarak tanimlandigi bilinmekte. Frig’lerden bu yana sifa dagitan kaplica çamur banyolariyla ünlenmis, su banyosu ve içmeleri, dogal saunalari, belgeli tesisleri, apart villalari ve sosyal tesisleriyle bir kaplica kolonisidir. Ilk Hristiyanlik devrinde Hieropolis (Koçhisar), Baspiskoposu Sen Misel hastalari kaplicada tedavi ederek ününü kanitlamis, bundan dolayi Hiepolis mukaddes sehir sayilmistir. Sir W. M. Ramsey 1881’de yazdigi ‘Küçük Asya’nin Tarihi ve Cografyasi’ isimli kitabinda, Frigya arazisi içinde bulundugunu söyledigi Sandikli için Pentapolis ismini kullanmakta ve bu alanda Otrans (Çarhisar), Brouzos (Karasandikli), Stektorion (Emirhisar), Hierepolis (Koçhisar) ve Eukarjis adinda bes kasabanin bulundugunu belirtmektedir. Hatta Hazreti Isa’nin on iki havarisinden biri olan Paulus’un bu yörede piskoposluk yapmis oldugunu da sözlerine eklemektedir.

Bölge Frigler’de ‘Sifali Frigya’ olarak adlandiriliyor

Frigler döneminde ve daha sonralari da kaplicalardan dolayi Sifali Frigya (Frigya Salutaris) denilmisti Latince, dertlerden kurtulma anlamina gelen ‘Salut’ sözcügü yerine bugün ‘Allah korusun ve sifa versin’ anlamina gelen Hüdai kullanilmaktadir. Halen eski dönemlere ait havuzlar misafirlerimizin ilgi odaklari olmaktadir.
Kaynak: İHA