Osmanli'nin Yasama Biçimini Yansitan Kaymakamlar Evi'nin Restorasyonu Tamamlanarak Hizmete Açildi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde tarihi evler arasinda önemli bir örnek olan Kaymakamlar Müze Evi’nin restorasyonu tamamlanarak hizmete açildi.

Osmanli'nin Yasama Biçimini Yansitan Kaymakamlar Evi'nin Restorasyonu Tamamlanarak Hizmete Açildi
Safranbolu Köylere Hizmet Götürme Birligi’ne bagli olarak hizmet veren Kaymakamlar Müze Evi’nin restorasyonu tamamlandi. 18 ve 19. yüzyil Türk toplumunun geçmisini, kültürünü ve yasama biçimi ile teknolojisini yansitan Safranbolu evleri arasinda önemli bir örnek olan Kaymakamlar Müze Evi’nin restorasyonu için Vilayetler Birligi’nden 600 bin TL destek saglanmisti. Safranbolu için en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Kaymakamlar Müze Evi, düzenlenen etkinlikte yeniden ziyaretçilerin hizmetine açildi.

Düzenlenen törende konusan Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu’da degisik müzelere ihtiyacin oldugunu söyleyerek, kentte gelecek haftadan itibaren yeniden yerli ve yabanci turistlerin gelmeye baslayacagini söyledi.



Safranbolu’nun dünyanin ve Türkiye’nin gözbebegi bir merkezi oldugunu ifade eden Vali Gürel, “ Yilda 1 milyondan fazla insanin ziyaret ettigi bir bölge. Fakat 1.5 senedir mücadele ettigimiz bir salginla karsi karsiyayiz. Bundan dolayi da özellikle Safranbolu’nun tarihi güzelliklerini gösteremez olduk. Insanlar hafta sonu civil civil, neredeyse üst üste olan misafirlerimiz gelmez oldu. 1 Haziran sonrasi normallesme sürecinden dolayi geçen haftadan itibaren sokaklarin doldugunu misafirlerin gelmeye basladigini memnuniyetle gözlemledik. Insallah bundan sonraki süreçte asilamanin hizlanmasiyla beraber salginin belli bir asamaya geldigini düsünüyoruz” dedi.

Gürel, ‘Safranbolu’da bir Anadolu ve Osmanli kentinden dolasiyor gibisiniz’ diyerek, Sokaklarin her bir ayrintisini gezdigimizde 18 ve 19. yüzyila kadar gidebiliyorsunuz. Çok güzel bir kent. 2019 yilinda 318 bin konaklama gerçeklesmisti ve bunun 80 bin civari yurtdisindan özelikle Çin, Tayland, Tayvan ülkelerinden geliyordu. Pandemi sürecinde bunlar azaldi ama insallah önümüzdeki haftadan itibaren ziyaretçi rakamlari artmaya baslar ve çarklar yeniden dönmeye baslar. Artik turizminde normale dönmesini arzuluyoruz. Kahve, Çikolata, gibi degisik müzelere ihtiyacimiz var. Safranbolu Müze kent diyoruz ama bu yetmiyor. Bizim müze sayimizi degisik konularda arttirmamiz lazim. Gelen misafirlere bunlari göstermemiz lazim ve gelen misafirleri burada daha fazla tutabiliriz.” diye konustu.

AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal ve Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz’de birer konusma yaparak restore edilen tarihi Kaymakamlar Müze evinin hayirli olmasini diledi.

Konusmalarin ardindan Vali Fuat Gürel ve protokol üyeleri kurdeleyi keserek müze evi gezdi.

Açilisa, Vali Fuat Gürel’in yani sira AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Il Emniyet Müdürü Sirri Tug, Il Jandarma Komutani Albay Bahtiyar Yilmaz, Il Özel Idare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, AK Parti Il Baskani Av. Ismail Altinöz, Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, Safranbolu TSO Meclis Baskani Cengiz Ünal, Yönetim Kurulu Baskani Ali Sami Acar ile protokol üyeleri katildi.

Kaynak: İHA